Рјабков: Испоруке гаса „Северним током 2“ ће кренути без обзира на даље поступке САД-а

Русија не придаје превише значаја изјавама званичног Вашингтона да би одлука о одустајању од санкција оператору „Северног тока 2“ могла бити опозвана. Испоруке гаса ће овим гасоводом кренути без обзира на даље поступке Америке, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„Нисмо обратили пажњу ни на најаве да ће Америка попустити по питању санкција, самим тим не придајемо важности ни оваквим изјавама. Ми ћемо успети да завршимо изградњу гасовода, санкције нам можда јесу засметале, али нису уништиле пројекат“, оценио је он.

„Независно од тога какви ће бити наредни кораци Америке, ускоро ће кренути испоруке гаса у корист јачања енергетске безбедности оних земаља које ће тај гас добијати“, нагласио је Рјабков.

Рјабков је додао и да на предстојећим преговорима председника САД и Русије Џозефа Бајдена и Владимира Путина неће бити подигнуто питање санкција према том гасоводу – руска политика у том правцу се неће мењати независно од мишљења Вашингтона.

„Нећемо разговарати ни о каквим условима, критеријумима или евентуалном попуштању санкција. Проћи ће време и, сигуран сам, Америка ће схватити колико је штетна, бесмислена и бескорисна та политика санкција коју спроводи не само по питању Русије, већ и других земаља широм света“, додао је Рјабков.

Восток