Безбедносна ситуација на КиМ је стабилана

Командант КФОР-а генерал-мајор Франко Федеричи сматра да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији стабилна, а као највећу претњу по стабилност покрајине види употребу грубе реторике и штетних наратива.

Безбедносна ситуација на Косову је стабилна, а највећа безбедносна претња по стабилност и даље је употреба грубе реторике и штетних наратива о непрестаним претњама или немирима које нико не жели, рекао је данас за канал Јуроњуз Србија Федеричи.

кфор, косово

Извор: EPA-EFE

Командант КФОР-а је поручио да се безбедносна ситуација пажљиво прати и да у том смислу КФОР блиско сарађује са локалним и међународним безбедносним организацијама.

Он је у том смислу истакао добру позицију за суочавање са свим дешавањима која могу утицати на безбедносну ситуацију и спремност за усвајање свих мера неопходних за одржавање безбедности на Косову.

Како је рекао, изазови у протеклих 22 године ове најдуготраније операција НАТО-а се нису променили и мандат КФОР-а који су прописале УН остаје непромењен.

Упитан да прокоментарише спекулације да су се безбедносне снаге на КиМ формирале у супротности са ставовима алијансе, Федеричи је поручио се политика НАТО-а огледа у коментарима генералног секретара Јенса Столтенберга.

Он је рекао и да КФОР фокусиран на свакодневно спровођење прописаног мандата а да НАТО, кроз свој Тим за саветовање и везу, наставља да пружа подршку развоју Косовских безбедносних снага у складу са њиховим првобитним мандатом, а то је мандат снага за цивилну одбрану.

Такође је нагласио да мисија КФОР-а зависи од услова на терену и да она није ограничена унапред дефинисаним роковима.

Федеричи је истакао да КФОР и Војска Србије имају одличну и дугорочну сарадњу на свим оперативним нивоима и да се све одвија у складу са Кумановским споразумом ,а да је то умногоме захваљујући вођству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и добрих линија комуникације са њим које су успоставили претходни команданти КФОР-а.

Након 22 године од потписивања Кумановског споразума којим је обезбеђен мир на Косову и Метохији и прекинуто бомбардовање тадашње СР Југославије, Федеричи истиче да се НАТО приоритети на КиМ за све ово време нису променили и да је њихов посао очување безбедности људи и стабилност на Западном Балкану.

Војници су ушли 12. јуна 1999. године на КиМ у складу са Кумановским споразумом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која прописује да снаге КФОР-а пружају сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову, рекао је Федеричи за Јуроњуз Србија.

Пре 22 године потписан је Кумановски споразум на војном аеродрому у близини Куманова, који је означио крај НАТО бомбардовања на СР Југославију, а потписали су га представници тадашње Савезне Републике Југославије и Међународних безбедносних снага (КФОР).

РТВ

посты:

Коментари: