Брнабић: Порука Куртију да је Србија суверена, а такозвано Косово није

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је састанак у оквиру Самита западног Балкана у Тирани био тежи него што је очекивала и да су неки који су састанак исполитизовали, попут премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, добили адекватан одговор на провокације.
Брнабић: Порука Куртију да је Србија суверена, а такозвано Косово није
Ана Брнабић(фото:Лола Ђорђевић)

Она је нагласила да је на Куртијеву изјаву о томе како „не може више овако да се сарађује“ него у другачијем формату у коме су „Косово и Србија једнаки партнери“, одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике јер је „Србија суверена држава, а такозвано Косово није“.

Рекла сам му да је такве ствари најбоље оставити за дијалог – рекла је Брнабићева новинарима у Тирани и додала да је понашање Куртија било у складу са његовим маниром да „све почиње од њега и нове администрације“.

Током расправе на самиту, који се одвијао иза затворених врата, Курти је, према сазнањима РТС-а, тражио да се ревидира регионални ЦЕФТА споразум, у коме би самопроглашено Косово било признато као држава, а од премијера Србије тражио признање косовске независности.

Брнабићева га је подсетила да такозвано Косово није чланица УН и да га не признаје пет чланица ЕУ.

На Самиту су учествовали председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев и албански премијер Еди Рама.

РТРС

посты:

Коментари: