Бугарски Атлантски савет: Обуставити све летове авиона које је поправљао „непријатељ НАТО-а“

Атлантски савет Бугарске позива да се обуставе сви летови на бугарским авионима МиГ-29 које је раније одржавала компанија „МиГ“ у Русији.

Бугарски Атлантски савет: Обуставити све летове авиона које је поправљао „непријатељ НАТО-а“
Миг-29 (фото: Лола Ђорђевић)

Како је саопштила организација, Влада би пре свега требало да достави јавности извештај о томе са којим се проблемима суочавала Бугарска током реализације уговора о поправци својих ловачких авиона у Русији.

Према речима представника Савета, то се тиче кашњења руске стране када је реч о реализацији уговора, као и „могуће неквалитетне поправке и жалбе“ од стране Бугарске.

У Атлантском савету кажу да је за јавност важно питање како је бугарска страна контролисала поправке.

„Какве су гаранције да смо могли сматрати поузданим и разумним такозвана ‘продужења рока трајања’ наших борбених авиона у фабрикама у земљи која НАТО и Бугарску сматра својим непријатељем?“, наводи се у објави.

Истовремено позивају на обустављање летова на авионима који су ремонтовани у Русији.

„Потребно је обуставити све летове авионима „МиГ-29“ које је ремонтовала руска ваздухопловна корпорација ‘МиГ’ до разјашњења узрока инцидента! Хитно започети детаљну проверу квалитета ремонта авиона МиГ-29 и укључити у њу експерте из држава НАТО-а и држава-партнера Алијансе“, поручују из Атлантског савета Бугарске.

Подсетимо, бугарски Миг-29 срушио се током вежбе изнад Црног мора, а вежба „Шабла 2021“, у којој учествују и ловци српске авијације, је прекинута.

Спутник

посты:

Коментари: