Притисак САД на руске сународнике имаће негативне последице – руско Министарство спољних послова

Ако Сједињене Државе наставе да врше притисак на активисте организације руских сународника, то ће имати негативан утицај на билатералне односе.

Притисак САД на руске сународнике имаће негативне последице - руско Министарство спољних послова

То је изјавила званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преносе РИА Новости.

Раније се у медијима појавила информација да је ФБИ заинтересован за Координационо веће организација руских сународника (КСОРС). Неке публикације укључују имена члана КСОРС-а, председника Руске омладине Америке Игора Коцхана, председавајућег КСОРС-а Елене Брансон и секретара КСОРС-а Сергеја Гладисха.

Прес-служба ФБИ није коментарисала ове информације РИА Новостима, нити је потврдила или демантовала чињеницу истраге.

„Заиста могу потврдити да америчке специјалне службе врше притисак на активисте организације сународника у Сједињеним Државама, у погледу њихових апсолутно искрених напора да одрже културне и хуманитарне везе са Русијом и побољшају атмосферу у руско-америчким односима кроз народну дипломатију као претњу националној безбедности. У ствари, доводи се у питање законско право дијаспоре да сачува свој идентитет, језик, умешаност у велико историјско наслеђе Русије “, рекла је Захарова на брифингу у четвртак.

Такве акције америчких специјалних служби не могу се назвати цивилизованим и испуњавањем демократских стандарда, сигурна је Захарова. Приметила је да се оне супротстављају и противрече тим порукама, оним принципима које изражавају Сједињене Државе.

„Више пута смо званичним дипломатским каналима указивали Вашингтону да је такав непријатељски приступ неприхватљив. Извели смо демарше, укључујући и преко руске амбасаде у Сједињеним Државама, испред Стејт департмента. Ако се ова деструктивна пракса настави, она ће имати најнегативнији утицај на билатералне односе који су већ преоптерећени великим бројем проблема и иританса “, нагласио је представник руске дипломатске службе.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: