Украјина је спремна да покрене тужбу ако Русија одбије транзит гаса кроз земљу

Премијер Украјине Денис Шмигал најавио је спремност да поднесе тужбу против Русије у Стокхолмској арбитражи због одбијања транзита преко Украјине у Европу.

Украјина је спремна да покрене тужбу ако Русија одбије транзит гаса кроз земљу

Газпром снабдева Европу гасом преко Украјине под условима уговора о транзиту, који важи до 2024. године.
Према њеним условима, Русија мора украјинском цеви да пумпа најмање 40 милијарди кубних метара годишње. Као што новине напомињу, плаћања за транзит су обавезна, чак и ако гас физички неће ићи кроз ГТС. Истовремено, Кремљ је раније изјавио да ће тренутни уговор са украјинском страном бити у потпуности испуњен.

Шмигал је рекао да ће се у случају неиспуњавања уговора Украјина обратити арбитражи. Премијер је прецизирао да ће, ако се то догоди, „поново ићи на арбитражу и поново ћемо победити“.
Раније је Шмигал рекао да ће Украјина инсистирати на заустављању изградње Северног тока 2, јер је сматра „економским оружјем“ против себе, Европе и Сједињених Држава.

Раније је Зеленски на конференцији за новинаре рекао да се плаши састанка лидера Владимира Путина и Џозефа Бајдена, пошто није искључио да Сједињене Државе могу укинути санкције против Северног тока 2.
Заменик премијера Украјине Олексиј Резников рекао је да ће покретање гасовода СП-2 имати импликације на националну безбедност Украјине, јер ће након лансирања земља постати слабија.

Њуз Фронт

посты:

Коментари: