Украјина не дозвољава улазак у земљу вакцинисанима руском вакцином „Спутњик Ве“

Вакцинација против ковида препаратом „Спутњик Ве“ (Sputnik V) не даје право на улазак у Украјину, јер вакцина није на листи Светске здравствене организације, саопштила је прес служба украјинске државне граничне службе.

Украјина не дозвољава улазак у земљу вакцинисанима руском вакцином „Спутњик Ве“

„У протекла два дана на граничним прелазима Украјине забележени су случајеви да странци покушавају да уђу са документима о имунизацији вакцином ‘Спутњик Ве’. Наглашавамо да такав документ не даје право на улазак у Украјину, пошто ова вакцина није укључена на листу СЗО“, наводи се у саопштењу.

Гранична служба приметила је да је странцима за улазак у Украјину, осим обавезне полисе осигурања од ковида 19, потребно да имају и негативан ПЦР тест или експресни тест, не старији од 72 сата пре преласка државне границе, или документ који потврђује завршену вакцинацију против ковида 19 једном од вакцина које се налазе на списку дозвољених од СЗО, издат на енглеском језику или са преводом на енглески језик.

Раније је украјинско Министарство здравља саопштило да у Украјини неће бити руске вакцине против ковида „Спутњик Ве“.

Подсетимо, руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у већ 67 земаља са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).

Спутник

посты:

Коментари: