Руски амбасадор позван у МИП Данске због кршења ваздушног простора

Руски амбасадор позван је у Министарство иностраних послова Данске након саопштења да је руска авијација наводно нарушила ваздушни простор те скандинавске земље прошле недеље.

Како се наводи у саопштењу данског спољнополитичког ресора, у питању је озбиљан и недвосмислен дипломатски корак.

„То је, на срећу, један из тих ретких случаја када сам у обавези да позовем амбасадора. То је озбиљан и недвосмислен корак. Руском амбасадору је јасно стављено до знања да је потребно обуставити такве летове који представљају провокацију“, наводи Министарство речи шеф данске дипломатије Јепеа Кофода.

Он је такође навео и да ће овај инцидент бити предмет разговора са савезницима током самита НАТО-а који се данас одржава у Бриселу.

„Чињеница да су руски ловци два пута повредили ваздушни простор Данске представља озбиљно и неприхватљиво кршење свих међународних норми и правила летења војне авијације“, додао је Кофода.

Подсетимо, Министарство одбране Данске је претходно саопштило да је руска војна авијација наводно у два наврата 11. јуна повредила ваздушни простор Данске у близини острва Борнхолм.

Руска страна, међутим, тврди да су сви летови спроведени у складу са међународним правилима и користе се искључиво небо над неутралним водама без кршења државних граница других држава.

ИН4С