Истанбул: Више од 1.000 жена демонстрирало против повлачења Турске из Истанбулске конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици

Више од 1.000 жена из разних делова Турске демонстрирало је данас у Истанбулу против одлуке председника Реџепа Тајипа Ердогана да Турска напусти Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Ердоганов указ од 20. марта о повлачењу Турске из тог споразума, познатог као Истанбулска конвенција, шокирао је многе у земљи и иностранству.

Конвенција захтева од влада да усвоје или прилагоде законе којима се кажњава насиље у породици, укључујући силовање у браку и сакаћење гениталија жена

Учеснице протеста у азијском делу Истанбула носиле су транспаренте с натписом „Истанбулска конвенција припада нама“.

Представнице организација за заштиту жена навеле су да ће „наставити борбу свим средствима“, без обзира да ли ће успети да издејствују повлачење одлуке о напуштању Конвенције.

Нови протест је заказан за 1. јул, када на снагу ступа Ердоганова одлука о напуштању Конвенције.

У Турској је претходне деценије забележен раст броја убистава жена, а повлачење је изазвало гнев организација за заштиту женских права и критике од Европске уније, САД и Канцеларије високог комесара УН за људска права.

Бета