Марин Ле Пен први пут води у једном од француских региона

Десничарска француска партија Национални збор Марин ле Пен води у првом кругу регионалних избора у региону Прованса-Алпи-Азурна обала око Марсеја, показују излазне анкете после избора на које је изашао рекордно мали број Француза.

Тјери Маријани из Националног збора освојио је 33 одсто гласова, показала је излазна анкета, три одсто више од Реноа Муселијеа из странке Републиканци, која је склопила савез са партијом француског председника Емануела Макрона Република у покрету, пренео је Ројтерс.

Према подацима две излазне анкете, партија десног центра Републиканаци налази се на првом месту у првом кругу регионалних избора у северном региону От-де-Франс, где води испред крајње десничарског Националног збора.

Странка француског председника Емануела Макрона Република у покрету није успела да пређе праг од 10 процената да би се квалификовала за други изборни круг.
Према подацима анкетне агенције Елабо, излазност широм земље је на рекордно ниском нивоу, са стопом уздржаних од 68,5 процената, јер су се гласачи радије одлучили да уживају у сунчаном дану после вишемесечних ограничења због ковид-19, наводи Ројтерс

Други круг регионалних избора биће одржан 27. јуна.

Регионални избори су тест популарности лидерке деснице Марин Ле Пен и њеног умеренијег имиџа, мање од годину дана пре наредних председничких избора.

Ле Пенова је, како се наводиле анкете, раме уз раме с Макроном, пренео је европски „Политико“.
Социјалисти и конзервативни републиканци , који су доминирали француском политиком до пораза 2017. године и даље се добро држе на регионалном нивоу.

Свако од њих тренутно држи власт у пет региона, од укупно 18.

Национални збор је у позицији да освоји власт у најмање једном региону, што би било први пут у историји Француске.

Многи у Француској виде регионално гласање као корак ка Јелисејској палати за Марин ле Пен, која је 2017. године изгубила на изборима управо од Макрона, навео је „Јуроњуз“.

Спутник