Пјонгјанг: САД узалуд чекају дијалог

Америчке наде у наставак дијалога са С. Корејом су лажне и довешће до још већег разочарења рекла је сестра лидера Ким Џонг-уна, заменик шефа одељења Централног комитета Корејске радничке партије Ким Јео -јонг.

Извештено је да је помоћник председника Сједињених Држава за националну безбедност (Сулливан – ур.) Рекао да наш став у вези са Сједињеним Државама изражен на пленуму Централног комитета странке сматра„ занимљивим сигналом ”. Корејска пословица каже да све зависи од тумачења. Сједињене Државе очигледно тумаче (наш став – ур.) На такав начин да се теше. Лажна сопствена очекивања учиниће их још фрустриранијима , рекла је Ким Јео-јунг чији је коментар објавила Севернокорејска централна телеграфска агенција ЦТАЦ.

Раније је објављено да је Ким Џонг-ун на пленуму Централног комитета Радничке партије ДПРК (ВПК) рекао да Пјонгјанг треба да буде спреман и за дијалог и за конфронтацију са Сједињеним Државама.

Јужна Кореја је тада изјавила да се нада раном наставку дијалога између Сједињених Држава и С. Корејеи међукорејског дијалога и назвала садашњи тренутак прекретницом.

Амерички специјални представник за С. Кореју Сонг Ким, након разговора са својим јужнокорејским колегом Рох Гиуом Доком, рекао је да Вашингтон очекује да ће Пјонгјанг позитивно одговорити на предлог за наставак дијалога у блиској будућности.

Њуз Фронт