“ХВАЛА СРБИЈИ ШТО ЧУВА БРАТСТВО ПО ОРУЖЈУ!“ Ауторски текст руског амбасадора Александра Боцан-Харченка

Данас, 22. јуна, у Русији се обележава најтежи за нашу земљу датум, Дан сећања и туге. Пре 80 година, у зору, хитлеровске хорде су вероломно, без објаве рата, напале Совјетски Савез са једином сврхом поробљавања и истребљења народа који су га насељавали.

Александар Боцан-Харченко (фото: Лола Ђорђевић)

У Москви су били свесни неизбежности судара са агресором. Међутим, разорна сила напада нациста и њихових сателита је била без преседана: у службу најмоћније војне машинерије Рајха стављени су индустријски и привредни капацитети скоро целе Европе. Совјетски Савез је издржао и сломио ову смртоносну инвазију, поставши прва држава која је зауставила и одбила нацистичку експанзију. Победа Црвене армије у бици за Стаљинград у фебруару 1943. године предодредила је главну прекретницу у току не само Великог отаџбинског рата, већ и читавог Другог светског рата, приближила је тријумф савезника у антихитлеровској коалицији.

Праведна борба је трајала дугих 1.418 дана. Велика победа 9. маја 1945. имала је високу цену. Готово 27 милиона грађана наше земље – што значи сваки седми – погинуло је на фронту, у немачком заробљеништву и у мучилиштима нацистичких логора смрти, умрло је од глади, гранатирања и бомбардовања.

На данашњи дан – „тај најдужи дан у години“, како је у једној од дубоко емотивних песама написао песник Константин Симонов који је као ратни дописник извештавао о ослобађању Југославије 1944. – уз бескрајну захвалност одајемо почаст генерацији победника. Онима који су до последњег даха на првим борбеним линијама бранили сваки педаљ своје родне земље, борили се за слободу Европе и читавог света. Онима који су, не штедећи снаге, неуморно радили у позадини. Онима који су прошли кроз неизмерне патње на територијама окупираним од стране нациста. Клањамо се њиховом беспримерном ратном јунаштву, самопожртвовању и верности према Отаџбини.

Ма колико година прође, сећање на 22. јун за нас, Русе, никада неће постати историја. Наш дуг је да не допустимо понављање те страшне трагедије. Управо зато се залажемо за одржавање међународног мира и безбедности и строго поштовање темељних начела Повеље УН, коју су слободарски народи донели у години завршетка Другог светског рата. Решења, која су пронађена 1945, већ 76 година помажу човечанству да избегава глобални сукоб. Надамо се да ћемо заједно успети да очувамо то наслеђе.

Русија ће и даље промовисати непристрасне оцене Другог светског рата и његових резултата, као и одлучно спречавати покушаје да се ревидира историја и да се оправдају нацисти и њихови помагачи. Међу нашим истомишљеницима је апсолутна већина земаља света које сваке године гласају за одговарајућу резолуцију у Генералној скупштини УН.

Дубоко смо захвални руководству Србије и српском народу на доследном ставу поводом очувања историјске истине и сећања на наше братство по оружју у Другом светском рату, на непрестаној бризи о војним меморијалима и гробљима и на разумевању високог значаја архивског и истраживачког рада, укључујући и на терену. Заиста драгоцена је добра традиција учешћа српских пријатеља у манифестацији „Бесмртни пук“ 9. маја и акцији „Свећа сећања“ 22. јуна.

Симболично је да је 75. годишњицу Велике победе крунисала церемонија отварања у српској престоници, на Гробљу ослободилаца Београда, Вечне ватре која је упаљена светим за све Русе пламеном са Гроба непознатог војника у Москви. Сигурни смо да ће одсјај те неугасиве ватре заувек озаривати наше помисле, док ће речи „Нико није заборављен, ништа није заборављено“ заувек остати непоколебљив морални завет.

Александар Боцан-Харченко/Новости