Лукашенко: Дођите себи док није касно…

Председник Белорусије Александар Лукашенко је у светлу јачања санкционог притиска на Минск позвао народе западних земаља које се граниче са републиком и Украјине да „дођу себи“ и да изађу на крај са „полуделим“ политичарима који су „изгубили додир са реалношћу“.

„Обраћам се пре свега народима наших суседних земаља – Пољацима, Литванцима, Летонцима, Украјинцима – освестите се док није касно, доведите у ред политичаре који су полудели и изгубили додир са реалношћу“, рекао је Лукашенко у Бресту на церемонији посвећеној 80. годишњици почетка Великог отаџбинског рата.

Према његовим речима, регион је и сада, „као и пре 80 година“, на ивици глобалног сукоба и запитао се да ли су суседи научили лекције из историје.

„Санкције, провокације… Све хоћу да питам: да ли то намерно радите, хоћете да тестирате чврстину граница и патриотизам нове генерације Белоруса? Хајде да пробамо“, истакао је белоруски лидер.

Како је истакао, раније су државе „живеле као суседи, делиле парче хлеба“, а људи су посећивали једни друге.

Белоруски лидер је позвао да се сви заједно зауставе код те последње црте, „јер ће сутра бити касно“.

„Хајде да се зауставимо код те последње границе. Сутра ће бити касно. Зар је могуће да ће се међу Украјинцима, Литванцима, Летонцима и Пољацима према којима су се Белоруси одувек односили пријатељски, наћи ти који су спремни да жртвују свој миран живот ради безумља и амбиција појединих руководилаца тих држава, политичара које је, у ствари, баш брига за наш народ и на своје народе, њихове судбине и државност, нашу белоруску државност?“, пита се Лукашенко.

Он је истакао да Белоруси своју родну земљу, независност и суверенитет неће никоме дати, да ће издржати „у сваком случају“. Белоруски лидер је такође додао да се за Минск савремени свет не ограничава само на ЕУ – постоји „довољно одговорних земаља“ и целих региона са којима ће Минск наставити да тесно сарађује.

„Истина је на нашој страни и ми смо наследници славног поколења које нам је подарило живот, слободу и независност“, поручио је Лукашенко.

Подсетимо, ЕУ је вела четврти пакет санкција против Белорусије, који укључује 78 физичких лица и осам компанија. Њима ће бити забрањен улазак на територију ЕУ, а њихова финансијска средства у земљама ЕУ ће бити замрзнута. Осим тога, спољнополитичка служба ЕУ објавила је изјаву према којој су САД, Канада и Велика Британија увеле синхронизоване са ЕУ санкције против Белорусије.

До сада се на „црној листи“ ЕУ налази 166 физичких и 15 правних лица.

ЕУ тренутно припрема и секторске економске санкције против Минска које могу утицати на прераду нафте и дрвну индустрију. Тачно време увођења ових ограничења засад се не наводи, а медији пишу да би могла да се појаве у августу или септембру.

Спутник