Турска на грчке „прекршаје“ одговара војном зоном за обуку у Егејском мору

Анкара тврди да је грчка страна прекршила Меморандум о разумевању потписан у Атини 1988. године, који забрањује употребу Егејског мора као војног полигона током високе туристичке сезоне од 15. јуна до 15. септембра.

Како је известио ЕАДаили, државна новинска агенција Анадолу известила је да је дан раније, 23. јуна, Турска издала навигацијско упозорење Навтек, проглашавајући међународне воде Егејског мора „зоном војне обуке“ као одговор на раније грчке акције у Источни Медитеран.

„Турска и Грчка умешане су у вишедеценијске територијалне спорове у источном Медитерану, који су додати прошле године сукобом две јужне државе чланице НАТО-а око истраживања нафте и гаса у региону. Турска је послала своје сеизмичке бродове на грчка острва и искључиву економску зону Кипра, што је подстакло Атину да предузме одмазде, укључујући искрцавање додатних снага на грчка острва која се налазе непосредно уз турску територију “, наводи се у саопштењу.

Турска је Егејско море прогласила „зоном за војну обуку“ након што су пропали дипломатски покушаји да се наговори Грчка да промени „дестабилизујући курс“, истиче Анадолу позивајући се на војне изворе у Анкари. Такође се наводи да је Грчка последњи пут прекршила горе наведени меморандум 19. маја, националног празника Републике Турске – почетка рата за независност.

Њуз Фронт