Деца-војници извршила масакр у Буркини Фасо

Масакр на североистоку Буркине Фасо, у којем је овог месеца убијено више од 130 људи, извела су углавном деца узраста од 12 до 14 година, саопштиле су Уједињене нације и влада.

Наоружани нападачи претресли су село Солхан увече 4. јуна, отворили ватру на становнике и попалили куће. То је био набруталнији напад у последњих неколико година на подручју где су активни џихадисти повезани са „Исламском државом“ и Ал Каидом.

Владин портпарол Усени Тамбура рекао је да су већи део нападача чинила деца, што је изазвало осуду Уједињених нација, преноси Ројтерс.

„Оштро осуђујемо врбовање деце и адолесцената од стране паравојних формација. Ово је тешко кршење њихових основних права“, изјавила је у четвртак УН-ова дечја агенција Уницеф.

Упркос интервенцијама мировних снага Уједињених нација и међународних оружаних снага, напади исламистичких екстремиста настављају се широм западноафричке регије Сахел, укључујући суседни Мали и Нигерију.

Локални званичници на северу Буркине Фасо, где џихадисти контролишу велика подручја, рекли су да су децу-војнике током протекле године користиле исламистичке групе, али да је овомесечни напад био далеко најзначајнији.

Сиромашна западноафричка земља је од 2018. забележила нагли пораст напада на цивиле и војнике.

Стотине људи је убијено, а више од 1,2 милиона расељено, навели су из Уницефа. Многи су приморани да бораве у импровизованим камповима, а затворено је преко 2.200 школа – отприлике једна од десет – које погађа више од 300.000 деце.

Спутник