Петиција НВО директан удар на повратак Срба у Ђаковицу

Косовски министар за заједнице и повратак Горан Ракић оценио је да је петиција 11 невладиних организација из Ђаковице којом се тражи поновно протеривање повратнице у овај град Драгице Гашић, директан удар на процес повратка и истакао да је сада кристално јасно зашто је Ђаковица и даље забрањени град за повратак већег броја расељених.

„Ово није начин решавања проблема из прошлости. Драгица Гашић се вратила у жељи да настави живот у граду у коме је живела пре расељења 1999. године и то јој се право ни на који начин не сме ускратити”, изјавио је Ракић.

Додао је да овакве поруке, не само да отежавају посао онима који раде на процесу повратка већ шаљу јасну поруку и онима који о повратку размишљају, да нису добродошли и да ће имати проблеме ако се на тај корак одлуче, преноси Танјуг.

Ракић је позвао представнике међународних организација и институција да помогну у решавању оваквих проблема јер је, како је рекао, недопустиво да се некоме забрањује основно право, а то је право на живот у месту где је некада живео.

„Министарство за заједнице и повратак и ја лично ћу се увек залагати да свима који желе да се врате то и омогућимо. Овакве поруке ћемо схватати као још један у низу камена спотицања у послу који радимо али и сада поручујем да нас то неће зауставити у намери да повратника буде више”, закључио је министар Ракић.

Драгица Гашић се после 22 године вратила у родну кућу у Ђаковици, где је једина Српкиња и претходних дана је често била на мети албанских екстремиста а сада су и невладине организације из Ђаковице најавиле да ће поднети иницијативу да се она заувек протера са кућног прага.

Политика