ФСБ је привео седам присталица украјинских неонациста

Службеници Федералне службе безбедности задржали су у Белгороду седам присталица украјинске неонацистичке организације МКУ, који су планирали оружане нападе.

„Савезна служба безбедности, у сарадњи са Истражним комитетом и Министарством унутрашњих послова, у оквиру кривичног поступка покренутог под хцх. 1 и 2 кашике. 282.1 Кривичног законика Руске Федерације (стварање екстремистичке заједнице и учешће у екстремистичкој заједници) у Белгороду, приведено је седам присталица украјинске неонацистичке организације МКУ, које су формирале своју структурну ћелију на територији региона и били укључени у пропаганду идеологије неонацизма и масакра, изазивали међунационалне сукобе, чинили насилне злочине и планирали оружане нападе на полицајце и грађане “, – рекао је Центар за односе с јавношћу ФСБ Русије.

Притвореницима су одузети материјали екстремистичке природе, оружје са оружјем, средства за комуникацију са преживјелом преписком о припреми насилних радњи. Откривена је и лабораторија за узгој опојних биљака.

„Вођа екстремистичке заједнице, на захтев истраге, изабран је као превентивна мера у виду задржавања. Суд разматра питање мере задржавања за друге окривљене “, приметило је одељење.

У августу прошле године, вођа ћелије – 21-годишњи становник Белгородске области – створио је екстремистичку заједницу, „чији је циљ био успостављање државе„ беле расе “на територији региона, која је требало да буде да се постигне извршењем насилних злочина над представницима других националности, названим акцијама “.

Њуз Фронт