Парламент Украјине „обрисао“ Русе из аутохтоних народа

Украјинска врховна Рада усвојила је Закон о аутохтоним народима Украјине у који се не сврставају Руси.

Иницијатива за усвајање закона потекла је од председника Украјине Владимира Зеленског, коју је на ванредној седници парламента подржало 326 посланика, преноси ТАСС.

Законом се дефинишу права аутохтоних народа етничких заједница која су настале на територији Украјине, које имају свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљавају себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље, а немају своју властиту државу изван Украјине.

Према оваквој дефиницији закона, на Криму овај статус имају кримски Татари, Караими и Кримчаци, док се Руси не могу сматрати аутохтоним народом у Украјини.

Иницијатива украјинског председника и предлог закона наишла је на широке критике у Русији, а како је навео заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој он, брише из историје 20 милиона Руса.

Руска православна црква је поручила да таква одлука може да подрије стабилност и интегритет Украјине.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је проблем аутохтоних народа Украјине присутан на свим међународним дебатама и да се о њему разговара у блиском контакту са руководством различитих међународних структура, а нагласила је да овом инцијативом Кијев дискриминише милионе Руса.

Са друге стране, руски председник Владимир Путин рекао је да украјински закон није у складу с нормама међународног хуманитарног права и да наноси озбиљну штету руском народу, а да се његове последице могу упоредити са оним које оставља оружје за масовно уништење.

 

РТС