Лукашенко тражи да се идентификују и спрече провокације на граници

Председник Белорусије Александар Лукашенко је у светлу растуће војне активности у близини белоруских граница и броја провокација суседних држава захтевао да граничари правовремено идентификују и сузбију илегалне активности.

„Граничари морају да обезбеде поуздану заштиту и очување државне границе. То је данас веома важно. Због повећаног броја војних активности на белоруским границама, повећаних провокација одређених држава и раста криминала, неопходно је одржати висок ниво борбене готовости и обучености особља, као и благовремено идентификовати и сузбијати илегалне активности на граници“, рекао је Лукашенко током церемоније организоване у част дипломаца виших војних образовних установа и виших официра.

Што се тиче задатака официра специјалних служби, белоруски лидер сматра, да је неопходно да се правовремено идентификују терористички и екстремистички напади, масовни нереди, етничка и верска мржња, као и да је потребно предузети мере за њихову неутрализацију, спречити покушаје деструктивних снага да наштете економији и другим сферама државних активности, као и да се осигура миран живот и рад у држави.

Лукашенко је такође навео да ће стратешке белоруско-руске војне вежбе „Запад-2021″, које ће бити организоване 10-16. септембра на територији две земље, бити „озбиљан испит професионалне зрелости официра и још један значајан корак у припреми оружаних снага и у усавршавању постојећих система очувања војне безбедности државе“.

Спутник