Главнокомандујући америчких снага у Авганистану предао дужност

Досадашњи главнокомандујући америчких оружаних снага у Авганистану генерал Скот Милер предао је данас дужност генералу Френку Мекензију током свечане церемоније у Кабулу, чиме су се САД за корак приближиле коначном завршетку најдужег рата у историји Америке.

Примопредаја дужности одвијала се док снаге талибана настављају свој поход и заузимање територија широм Авганистана.

Амерички генерал Френк Мекензи који преузима дужност је начелник Централне америчке команде и његова одговорност биће спровођење ваздушних операција у случају да регуларним авганистанским снагама затреба подршка до планираног завршетка повлачења америчких снага 31. августа, пренео је Ројтерс.

Генерал Мекензи ће командовати из седишта Централне команде у Темпи на Флориди.

Примопредаја дужности је обављена у добро утврђеном командном центру названом Одлучна подршка који се налази у срцу Кабула.
Након одласка генерала Милера у Кабулу ће остати још један амерички адмирал који ће руководити обезбеђивањем америчког дипломатског кора и аеродрома у Кабулу, преноси Танјуг.

САД су најавиле да ће и након повлачења својих оружаних снага из Авганистана издвајати око 4,4 милијарде долара годишње закључно са 2024. годином као помоћ авганистанским војним и безбедносним структурама.

Спутник