АМЕРИКА УПОЗОРАВА КИНУ: Урадите то и нападамо вас!

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио је да су Сједињене Државе посвећене одбрани филипинских снага у Јужном кинеском мору, на основу 70 година старог војног споразума.

Блинкен је то рекао на пету годишњицу пресуде међународног арбитражног трибунала који је одбацио територијалне захтеве Кине и стао на страну Тајвана.

Тензије у Јужном кинеском мору усијале су се ове године. Манила оптужује Пекинг да покушава да застраши њихову обалску стражу, као и да шаљу „поморску милицију“ на рибарске чамце.

Блинкен је навео да ће се САД позвати на заједнички војни споразум Америке и Филипина у случају да кинеска војска спроведе неке акције против Филипинаца у региону.

„Потврђујем да ће оружани напад на филипинску војску, јавна пловила или авионе у Јужном кинеском мору значити да ће САД испунити своје војне обавезе на основу споразума о одбрани из 1951. године“, рекао је Блинкен и позвао Пекинг да поштује међународно право и прекине са „провокативним понашањем“ у Јужном кинеском мору.

Суд у Хагу је 2016. одбацио тврдње Кине да полажу право на Јужно кинеско море и навео да Кина крши суверенитет Филипина изградњом острва у ексклузивној економској зони Маниле, подећа ЦНН.

Пекинг је одбацио пресуду трибунала и наставио да гради и повећава војно присуство на својим положајима у мору. Такође тврде и да САД и друге земље повећавају тензије у региону слањем војних бродова који крше њихов (кинески) суверенитет.

Вашингтон, са друге стране, наводи да присуство њихових бродова у Јужном кинеском мору подржава слободу пловидбе, на основу међународног поморског закона.

Као одговор на Блинкенова упозорења, Пекинг је данас саопштио да је кинеска војска отпратила амерички ратни брод, који је данас нелегално ушао у кинеске воде у близини острва Парасел (Сиша) у Јужном кинеском мору, пренео је Ротјерс.

„Апелујемо на САД да одмах прекину са провокативним акцијама“, саопштила је јужна команда Народне ослободилачке армије Кине.

Правда