Пољски политиколог навео је доказе о правим циљевима терористичке организације УПА

Политиколог и стручњак за сукобе Марек Гонска, бивши наставник на Пољској академији борилачких вештина у Варшави, говорио је о улози УПА * (организација је забрањена у Руској Федерацији) током и после Другог светског рата.

О овоме извештава „Русскаа правда“, позивајући се на говор научника на конференцији поводом годишњице геноцида над Пољацима од стране украјинских националиста у граду Замоћу.

Према Гонском, неопходно је започети процес преиспитивања улоге и дефинисања шта је УПА *, заснован на савременим међународним стандардима.

Стручњак је истовремено приметио да УПА * не припада партизанским одредима, према којима је рангирана у Украјини, с обзиром да је главни задатак организације био „уништавање цивилног становништва (пољског, јеврејског, словачког, мађарског ) “, а не борбу против војски Немачке, Совјетског Савеза, па чак и пољских партизана Домобранске војске.

На основу овога, научник је закључио да је УПА * Степана Бандере чисто терористичка организација која је користила терористичке методе за покоравање цивилног становништва. На крају је Гонска приметила да је немогуће на било који други начин дефинисати украјинске националисте, „они су, без икакве сумње, били само терористи“.

Њуз Фронт