Сакашвили: Американци имали план за заузимање Доњецка

Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили тврди да су Американци у јеку борби у Донбасу спремили план за заузимање Доњецка.

Сакашвили: Американци имали план за заузимање Доњецка
У интервјуу за ТВ „Украјина 24“ он је навео да је бивши директор ЦИА Дејвид Петреус позвао власти у Кијеву да крену у офанзиву на Доњецк и да су чак спремили план за заузимање града.

Према његовим речима, Петреус му је послао смс поруку у којој је по тачкама изнео зашто је то био добар тренутак да се уђе у Доњецк.
Он додаје да је план био упућен и тадашњем председнику Украјине Петру Порошенку али да он није одреаговао.
И он сам је, како је рекао, контактирао са Порошенком и покушао да са њим разговара о Петреусовом плану али је тадашњи украјински лидер превео разговор на другу тему.
Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски именовао је бившег председника Грузије и некадашњег управника Одеске области, Михаила Сакашвилија, за шефа извршног одбора Националног савета за реформе.
Сакашвили напустио је Грузију 2013. године, одмах након инаугурације председника Георгија Маргвелашвилија. У домовини је против њега покренуто неколико кривичних предмета, а због неколико оптужби осуђен је на затворску казну у одсуству.

Спутник

посты:

Коментари: