Могуће увођење ванредног стања

Заменик државног секретара Белоруског савета безбедности Александар Рахманов рекао је да је у републици створен систем за реаговање на деструктивне елементе који ће омогућити правовремени одговор на кризну ситуацију, све до увођења војно стање или ванредно стање.

Могуће увођење ванредног стања

 Ни за кога није тајна да све агенције за спровођење закона анализирају своје активности, криминалну ситуацију, степен заштите и заштиту јавног реда и мира. На основу ове анализе могу чак предвидети одређену групу људи или предмете од којих се могу предвидљиво очекивати неки ризици или изазови, који се, између осталог, могу развити у основу за увођење ратног стања или ванредног стања. Овај систем је већ створен, он ради прилично успешно “, – цитира речи званичника ТАСС-а.

Према Рахмановом, резултате таквог рада недавно је ТВ канал ОНТ приказао у документарним филмовима, који су одражавали деловање КГБ-а и Министарства унутрашњих послова, у којима су „мере које је овај систем предузимао имале за циљ проактивне и превентивне мере. омогућило успостављање складишта са оружјем и муницијом, експлозивним материјама, идентификовање људи који су планирали и организовали разне злочине “.

Рахманов је подсетио да је председник Белорусије Александар Лукашенко одобрио измене закона о заштити суверенитета и уставног поретка, у складу са документом, врше се измене и допуне закона „О ванредном стању“. „Ванредно стање и ванредно стање крајњи су степен утицаја на одређену ситуацију. Држава је увек предузимала и наставиће да предузима мере за спречавање развоја негативног процеса или појаве у друштву до тренутка када то постане основа за увођење ванредног или ванредног стања “, рекао је званичник.

Заменик државног секретара Савета безбедности приметио је да сада у републици „нема разлога да се каже да треба донети одлуку о увођењу ванредног стања“. „Поново, устав и закон„ О ванредном стању “изричито предвиђају да се он може увести у случају неке природне катастрофе, катастрофе или нереда“, рекао је Рахманов. – Штавише, у новом издању закона „О ванредном стању“ појашњава се појам „нереда“ и само је под овим околностима у нашој земљи могуће покренути питање увођења ванредног стања. Ми сада немамо такве околности и, наравно, владине агенције предузимају мере да спрече њихово појављивање “.

Лукашенко раније није искључио увођење ратног стања због западних санкција.

У недељу је лидер белоруске опозиције Светлана Тихановскаја најавила да планира да се састане са америчким председником Џоом Бајденом и америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Вашингтону. Дан раније постало је познато о плановима Тихановске, да се састане са америчким амбасадором у Белорусији, са представницима америчких власти, члановима Конгреса и амбасадорима страних држава у Сједињеним Државама. Раније се премијер Шпаније састао са Тихановском. Такође је примљена у Чешкој као председница Белорусије.

Подсетимо, Европска унија је 24. јуна увела секторске санкције против Белорусије. Поред тога, Сједињене Државе обновиле су санкције против низа белоруских извозних компанија од 3. јуна. Такође, амерички председник Џо Бајден продужио је санкције белоруским властима. Минск је запретио да ће одговорити на западне санкције политичким, економским и војним мерама.

Взгљад

 

посты:

Коментари: