Удовица убијеног председника Хаитија вратила се у земљу након лечења на Флориди

Мартин Моиз, удовица убијеног председника Хаитија, вратила се кући након што је на Флориди лечена због рана задобијених у нападу, јавља Би Би Си.

En esta fotografía proporcionada por la Secretaría de Comunicación del Estado de Haití, la primera dama Martine Moïse, izquierda, porta un chaleco antibalas y un cabestrillo negro en el brazo derecho a su llegada al Aeropuerto Internacional Toussaint Louverture, en Puerto Príncipe, Haití, el sábado 17 de julio de 2021. Martine Moïse, que resultó herida en el ataque en que su esposo Jovenel Moïse fue asesinado el 7 de julio en su residencia privada, regresó el sábado a la nación caribeña tras ser dada de alta de un hospital en Miami. (Foto de la Secretaría de Comunicación del Estado de Haití vía AP)

Неименовани хаићански званичник у твиту је написао да се  госпођа Моиз вратила у земљу како би се припремила за сахрану свог супруга следеће недеље.

Страни медији су објавили  снимак на коме се види госпођа Моиз у панциру и са завијеном руком.

У главном граду Порт о Пренсу, дочекали су је привремени премијер Клод Џозеф и други званичници Хаитија.

Председник Хаитија Жовенел Моиз убијен је 7. јула, у својој резиденцији, а његова супруга је тешко рањена у нападу, за који је тамошња полиција оптужила стране плаћенике.

Полиција Хаитија сматра да је убиство извршила група углавном страних плаћеника, у којој је било 26 Колумбијаца и двојица америчких грађана хаићанског порекла.

Најмање 20 чланова групе је ухапшено, тројицу је полиција убила, а пет је још у бекству.

Мартин Моиз се кратким порукама оглашавала из болнице.

“Послали су плаћенике да убију председника у његовој кући, где су били чланови његове породице због путева, воде, струје и референдума, као и избора крајем године, тако да у земљи не буде транзиције“, поручила је на снимку на Твитеру.

Жовенел Моиз (53) био је председник Хаитија, најсиромашније државе у Америци, од 2017. године. Био је суочен са оптужбама за корупцијум, а почетком  године на Хаитију су биле одржане демонстрације против његове власти.

Данас