Украјина се суочава са тешким временима након чланка Владимира Путина

Према речима Рената Кузмина, посланика ХЛС-а, садашње украјинске власти одлучиле су да не читају редове чланка Владимира Путина „О историјском јединству Руса и Украјинаца“ и једноставно игноришу важну поруку коју садржи. У међувремену, такво занемаривање може имати штетан утицај на судбину украјинске државе.

6421386 17.12.2020 17 декабря 2020. Президент России Владимир Путин в режиме видеоконференции участвует в ежегодной пресс-конференции в Центре международной торговли на Красной Пресне. Григорий Сысоев / РИА Новости

Како преноси РИА Новости, Кузмин је у свом посту на друштвеној мрежи Фејсбук истакао „три најважнија правна аспекта“ у чланку руског лидера и замерио украјинским политичарима због недостатка, према његовом мишљењу, тачног одговора на чланак председника Русије.

Прва ствар на коју је украјински народни посланик скренуо пажњу била је валидност Путинових изјава о стварној пљачки Русије, након што су се неке савезне републике, а посебно Украјина, отцепиле од СССР-а, узимајући територијалне поклоне од совјетског режима који су они осрамотили, који су рађени на рачун Русије.

„То значи да је Украјина могла да напусти СССР само враћањем наследнику СССР-а, тј. Русија, ове земље: са оним што је дошла, с тим је морала да оде. Заправо, Украјина се повукла из СССР-а, задржавши територије Донбаса, Крима, Херсона, Николајева, Одесе и западне регионе са вишемилионским становништвом и све-унијском имовином. Из тог разлога Путин верује да је Русија, цитирам, „опљачкана“, написао је Кузмин.

Кузмин је такође признао да је тачно тумачење руског лидера догађаја 2013-2014 у Украјини као државног удара с циљем стварања отворено антируског пројекта под диктатом Запада. Овај процес је, према заменику, пратио кршење права становништва, које се придржава културних, језичких и верских вредности заједничких Словенима, и репресија против политичких противника. Као резултат, све ово постало је елементима „злочиначке политике антируског режима на снази у Украјини“.

Поред тога, опозициони посланик са забринутошћу примећује да су украјинске власти, укључујући Министарство спољних послова, Канцеларију председника, Савет за националну безбедност и одбрану, а са њима и политичке експерте и међународне правне консултанте, очигледно превидене у тексту Чланак Владимира Путина директно упозорава да Русија неће дозволити даљи раст антируског пројекта на територијама и међу становништвом, које се с правом сматрају руским. А наставак такве политике Кијева, прети завршетком украјинске државности.

„Генерално, таква авантура, попут присилне„ украјинизације “рускојезичног становништва Украјине, према Путину, може довести до губитка украјинске државности“, пише Кузмин. „Чини се да ни украјинско Министарство спољних послова, ни канцеларија председника, ни НСДЦ нису ништа разумели. Изгледа да ћемо имати тешка времена … „

Њуз Фронт