Вулин: Турковићева да се одмах огради од изјава Џаферовића и Изетбеговића

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин затражио је од министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић да се одмах огради од изјава бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и лидера СДА Бакира Изетбеговића који би признали такозвано Косово.

Ако се одмах не оградите од изјава Џаферовића и Изетбеговића који би признали такозвано Косово, сматраћу да подржавате комадање Србије и да хоћете да отцепите део моје земље. Верујем да сте разумели, а сигуран сам да ћете осудити све покушаје укидања Републике Српске и комадања Србије, или можда нећете? – упитао је Вулин.

Коментаришући очекивања Турковићеве да се председник Србије Александар Вучић одмах огради од Вулинових изјава о „уједињењу српског свијета“, Вулин је истакао да су његове идеје и изјаве само његове, те да он и Вучић немају увек исто мишљење о сваком питању, саопштено је из ресорног министарства.

Ако имате неко питање о мојим ставовима упутите га мени – добићете гласан одговор који можете да разумеите. А, да би сте ушли у расправу са Вучићем ипак ћете морати да пронађете његове речи и покушате да их оспорите – поручио је Вулин Турковићевој.

Вулин сматра да, пре тога, Турковићева наприје треба да одговори Србији ко је покушао да убије Вучића у Сребреници и зашто нема имена починилаца и налогодаваца.

Заборавили сте, госпођо Турковић, да кажете да сам рекао да ће се Срби ујединити мирно, без и једног метка, када се за то стекну услови. Ако су могли Немци – зашто не би могли и Срби, или сте ви и против уједињене Немачке? – упитао је Вулин.

Он је навео да се радује што је Турковићева решила да брани Дејтон, јер то онда сигурно значи да је за враћање свих дејтонских овлаштења Републици Српској и да је посебно против декларације СДА, која тражи укидање Републике Српске.

 Ако одмах не осудите став СДА да Република Српска треба да се укине и да су Срби „геноцидаши“ како каже Бакир Изетбеговић, сматраћу да подржавате такве нападе на Дејтон, Српску и на Србе – поручио је Турковићевој Вулин.

Вулин је реговао на очекивања Бисере Турковић да се председник Србије одмах огради од изјава министра Вулина о уједињењу српског света, а уколико то не учини, Турковићева је навела да ће то само потврдити да је његова и званична политика Србије рушење Дејтонског споразума, која има циљ да припоји делове БиХ Србији.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је синоћ за ТВ „Пинк“ да је убеђен да ће се уједињење Срба десити без икаквог насиља и мирним путем, те додао да је за њега српски свет јединствена држава.

Колико ће трајати, не знам, али знам да најпре морамо да постанемо јединствени у политичком смислу, да морамо да се окрећемо Београду, и да оне одлуке које одлучују о нашем постојању морају бити донете у Београду – навео је Вулин.

Турковићева је потом данас написала на Фејсбуку да очекује да се председник Србије Александар Вучић одмах огради од Вулинових изјава о „уједињењу српског света“.

Она је најавила да ће „БиХ с Вулиновим изјавама упознати званично све државе које су гаранти Дејтонског мировног споразума и Управни одбор Савјета за примјену мира“.

РТРС