Афера „Пегаз“: И Макрон на удару

Телефон француског председника Емануела Макрона био је мета могућег надзора из Марока у оквиру шпијунске афере „Пегаз“, наводи се у данашњем чланку париског Монда.
Афера „Пегаз“: И Макрон на удару

У наводима истраге које је објавило 17 медијских организација предвођених непрофитном новинарском групом „Забрањене приче“ са седиштем у Паризу, каже се да је шпијунски софтвер, израђен и лиценциран на израелску компанију НСО, коришћен у покушајима и успешно изведеним операцијама хаковања паметних телефона појединих новинара, владиних званичника и активиста за људска права, преноси Ројтерс.

Према наводима тог француског листа, поред Макрона, на удару су били и тадашњи француски премијер Едуар Филип, као и 14 високих званичника француске власти.

Прислушкивање из Марока догађало се 2019. године, наводи Ле Монд, док је Макрон спорни телефон користио откако је изабран за председника 2017. године.

На питање да прокоментарише ове наводе, Јелисејска палата је одговорила да „ако се покажу тачним, ради се о веома озбиљној ствари и сва светла ће бити упрта у то откриће“.
Мароко није одговорио на тврдње Ле Монда, али је раније одбацио све наводе да је умешан у аферу шпијунирања преко програма „Пегаз“.

Спутњик

посты:

Коментари: