Медији: Немачка ће предузети мере ако Русија буде користила гас као оружје

Немачка ће предузети мере, ако Русија буде „користила гас као оружје“, јавља агенција Блумберг, позивајући се на нацрт споразума са САД о „Северном току 2“.
Медији: Немачка ће предузети мере ако Русија буде користила гас као оружје

Према подацима агенције, мере могу укључивати санкције против руског извоза енергената. Како се наводи, споразум може бити финализован у наредним данима.

Поред тога, САД и Немачка ће тежити повећању инвестиција у „зелени фонд“ Украјине висини до милијарду долара, како би јој се помогло да пређе на еколошки чисту енергију.

Немачка ће такође именовати специјалног изасланика за подршку билатералним енергетским пројектима са Украјином. Финансирање ове мисије ће износити око 70 милиона долара.

У оквиру споразума Немачка преузима обавезу да помогне да се на најмање 10 година продужи споразум о транзиту руског гаса преко Украјине који истиче 2014. године.

Подсетимо, немачка канцеларка Ангела Меркел је недавно боравила у Вашингтону где се састала са америчким председником Џозефом Бајденом.

На конференцији за новинаре после сусрета она је рекла да је са Бајденом разговарала о „Северном току 2“ у контексту односа са Украјином и Русијом.

Канцеларка је нагласила да се ставови Немачке и Америке према пројекту гасовода разликују и додала да Украјина треба да остане транзитна земља за испоруке руског гаса, да је „Северни ток 2“ додатни пројекат који није замена за транзит преко Украјине.

Спутњик

посты:

Коментари: