Шта кочи одлуку о новим изборима у Црној Гори

Представници парламентарне већине у Црној Гори нису постигли договор о решавању кризе власти. Док су ДФ, СНП и Демос за избор нове владе, Демократе и УРА су за реконструкцију. Једина сагласност постигнута је да нико није за нове изборе, а аналитичари сматрају да нико неће да преузме одговорност за нове изборе због могућег повратка ДПС-а на власт.
Шта кочи одлуку о новим изборима у Црној Гори

Богдан Живковић, историчар и хроничар политичких дешавања у Црној Гори, објашњава да разлике између Демократског фронта, са једне стране, и Демократа и УРЕ, са друге, нису нове.

„Они су имали тешке међусобне окршаје и у време када су заједно били опозиција, Јасно је било и у годинама пре него што је Мило Ђукановић пао са власти да једино што их спаја и може да доведе до њихове политичке сарадње јесте да се Ђукановић склони, а да кад се то деси да ће њихови међусобни сукоби бити настављени. То се и десило и сада је до изражаја дошла та огромна разлика међу њима која се пре свега огледа у спољној политици,“ објашњава саговорник Спутњика.
Кочница за нове изборе

Демократе и УРА су врло везане за ЕУ и западне центре моћи са којима делују у синергији, напомиње Живковић, док ДФ, иако је декларативно за улазак Црне Горе у ЕУ, има далеко другачији став према ЕУ и Западу уопште и далеко је ближи Србији и Русији.

„Сад видимо да су од избора 30. августа прошле године те њихове разлике само експлодирале и да нема чврстог консензуса који је далекосежнији од склањања Ђукановића са власти и који би повезао ова два блока – грађански и српски национални. Наравно, ДФ жели да има већу улогу у власти а са друге стране врло добро зна да избори ипак нису најбољи потез, и да се црногорска јавност уморила од политике,“ запажа Живковић.

То је, по мишљењу Живковића, карта на коју Демократе и УРА и играју јер су свесни да колико год да ДФ може да угрози подршку владе, са друге стране лидери Фронта нису још спремни да изађу на изборе.
Пат позиција

„На тај начин их некако држе у пат позицији. Занимљив је, с друге стране,однос УРЕ према Здравку Кривокапићу. Мој је осећај да просто Кривокапић њима служи и да се они надају да он може бити нека врста политичког пројекта стварања новог лидера који ће моћи да привуче српско бирачко тело. Ако би се то десило, надају се да би онда могли да маргинализују ДФ и то би им било важно јер би добили главно спрско бирачко тело које је против ДПС-а“, образлаже саговорник Спутњика.

Садашње стање ствари је, како оцењује Живковић, пат позиција у којој су актери са врло различитим политикама и који тешко могу да пронађу компромис јер су на неки начин и супротстављени једни другима и пуцају на исто бирачко тело.

„У тој комплексној комбинаторици међу њима не може да дође до споразума. У суштини, сада је главно како ће ДФ реаговати. Две су опције: да захтева изборе, што може да уради обарајући владу, или да пусти ову владу да одради мандат и да се позиционира као нека врста унутрашње опозиције. То јест, да буде део власти који је супротстављен влади и који може да профитира на незадовољству грађана. То је нека политика која се чини као мање зло за ДФ, јер није сигурно да би Фронт на новим изборима могао да прође боље него што је пролазио раније,“ наводи Живковић.

Одлука је на ДФ

С друге стране, у повишеној политичкој температури у Црној Гори свако ко би, напомиње саговорник Спутњика, оборио владу и дао неку шансу ДПС-у да се врати на власт, био би у добром делу бирачког тела посматран као неко ко је издао заједничку бобу.

„Мислим да би потписивање Темељног уговора са СПЦ спустило политичке тензије у Црној Гори и ојачало позицију Кривокапића а да би он потписивањем тог уговора себи најбоље купио време и добио шансу да и даље буде премијер, али не као врста компромисног решења између ова два политичка блока,“ сматра саговорник Спутњика.

Другим речима, закључује Живковић, тренутна власт у Црној Гори преживљава као компромисно решење у коме нико није до краја задовољан, али у коме је анти расположење против ДПС-а чинилац који ће их држати на окупу до даљњег. Да ли ће бити реконструкције црногорске владе, то зависи искључиво од ДФ-а, односно од тога хоће ли се нечим тако малим они задовољити и то прихватити.

Спутњик

посты:

Коментари: