Вулин: Све Тесле у Смиљану су поклане у НДХ

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста (ПС) Александар Вулин оштро је вечерас критиковао хрватске власти због одлуке да у случају да Хрватска постане чланица Еврозоне поставе лик српског научника Николе Тесле на националну страну кованице евра.

„Да има живих потомака Николе Тесле у Смиљану и Хрватска и Србија би могли да их питају коме је славни Тесла више припадао, аустријској царевини у којој се родио, Аустро-угарској у којој је растао или Србији, постојбини српског народа коме је припадао. То питање нема коме да се постави, јер када су Хрвати од нациста добили НДХ као државу хрватског народа, све Тесле у Смиљану, њих 91, све су поклане“, изјавио је Вулин.

Како је додао „оно Тесли што нису поклале усташе у Другом светском рату, завршиле су усташе у „Бљеску“ и „Олуји“, па у Смиљану нема ни Тесли, али готово ни Срба“.

„Једва да је по неки гроб остао са именом Тесла, а да није срушен. Тесла, Србин у Хрватској до сада није заслужио велика признања, и поштеније би било да Хрватска стави на евро оне којима поклања улице и тргове – Алојзија Степинца, викара усташке војске, Мила Будака, једног од оснивача НДХ и крилатице „Србе на врбе“, може и осуђеног терористу убицу амбасадора Роловића, Мира Барешића. Коме Хрватска даје улице, нека му да и евро“, изјавио је Вулин, пренеле су Новости.

Спутник