Блинкен подржао СЗО да се истражи порекло корона вируса

Амерички државни секретар Ентони Блинкен сусрео се са шефом Светске здравствене организације (СЗО) Тедросом Гебрејесусом и потврдио подршку САД водећем светском здравственом телу да спроведе додатне студије о пореклу ковида-19, укључујући и одлазак у Кину.

Блинкен подржао СЗО да се истражи порекло корона вируса

Раније овог месеца, СЗО је позвао све земље да заједнички раде како би испитали и открили порекло корона вируса који изазива болест ковид-19, подсећа Ројтерс.

Кина је одбила планове СЗО за додатне провере лабораторија и пијаце (на којој се наводно појавио корона вирус) на својој територији.

Блинкен и Тедрос су се сусрели у Кувајту и разговарали о плановима за даљу студију о узроку пандемије, саопштио је Стејт департмент.

„Он (Блинкен) је нагласио да постоји потреба да се следећа фаза уради правовремено, на основу доказа, транспарентно, да је воде експерти који ће бити независни“, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Први случај ковида-19 пријављен је у Вухану у децембру 2019. године, а Кина је одбацила теорију да је вирус „побегао“ из лабораторије.

РТВ

посты:

Коментари: