Блумберг: Амерички сенатори траже нове санкције против Северног тока 2

Група републиканских сенатора тражи од администрације америчког председника Бајдена да уведе нове санкције на гасовод Северни ток 2 претећи да ће блокирати одобрење два кандидата за позиције у Министарству финансија.

„Гасовод Северни ток 2 директно штети националним безбедносним интересима Сједињених Држава и наших савезника и партнера. Ако овај пројекат буде завршен то ће повећати штетан утицај Владимира Путина на Европу, дестабилизовати крхку безбедност Украјине и допринети даљој руској агресији “,- наводи се у писму републиканаца министарки финансија.

Републикански сенатори рекли су да ће се противити кандидатури Брајана Нелсона и Елизабетх Росенберг који су номиновани за надзорне позиције санкција ако њихови захтеви не буду испуњени.

Како је раније известио Њуз Фронт, изградња гасовода Северни ток 2 од обале Русије до Немачке кроз Балтичко море сада је завршена 99%. Према речима стручњака први гас може проћи кроз цевовод ове године. Вашингтон се активно противи завршетку пројекта, јер жели да испоручује сопствени течни гас европским земљама.