Цена гаса у Европи расте на рекордних 500 долара за хиљаду кубних метара

Према писању листа Комерсант неспремност Гаспрома да повећа транзит гаса кроз Украјину довела је до повећања цена плавог горива у Европи.
Цена гаса у Европи расте на рекордних 500 долара за хиљаду кубних метара

„Спот квоте и фјучерси приближили су се нивоу од 500 долара за 1.000 кубних метара. Истовремено према аналитичарима, због крхке равнотеже понуде и потражње у Европи такође узроковане ниским залихама у складишним објектима и конкуренцијом са Азијом за ЛНГ, цене неће показивати знаке значајног пада до краја године “, Пишу новине.

У кључном чворишту ТТФ -а, који се налази у Холандији цене гаса обориле су историјски рекорд, достигавши врхунац од 484 долара за хиљаду кубних метара. Истовремено снабдевање течног природног гаса европским земљама је значајно смањено, а такође се смањују и залихе у складишним објектима пријемних терминала.

Према изворима листа ако Газпром не промени изненада своју стратегију, максимално оптеретивши украјински коридор, онда не треба очекивати ниске цене гаса до лансирања Северног тока 2, чије комерцијалне испоруке дуж прве линије могу почети у Октобар.

посты:

Коментари: