Инцко: Обавио сам посао, забринути требају бити други

О недавним одлукама које се тичу забране негирања геноцида у БиХ, политици и политичарима, грађанима, свом раду и мандату те наследнику Кристијану Шмиту Инцко је говорио у Дану уживо.

Валентин Инцко

Жао ми је. Ово је мој други дом. Нисам нигдје дуже живио него овдје. На Балкану сам укупно живио 24 године. Најцрњи дан за мене је кад су страни тужиоци морали напустити БиХ. Знао сам да ће то имати страшне посљедице по судство, то је најцрњи тренутак током мандата. Било је и лијепих тренутака. Сјећам се 2010. године када смо постигли ослобађање од виза за путовање по Европи – рекао је Инцко који је истакао да су ствари у БиХ много боље функционисале када је међународна заједница била више ангажована.

Имали смо фантастичних успјеха. КМ је најстабилнија на Балкану, личне карте су биле најмодерније, тада је била… БиХ је тада била у првом плану. Међународна заједница је тада очекивала да ће послије домаће елите то водити, међутим… сада имамо шта имамо. Можда ће Шмит отворити ново поглавље што се тиче дјеловања – рекао је Инцко.

Током разговора Инцко је поручио да је недопустиво да се сваки грађанин у БиХ не може кандидовати за сваку позицију. То је дискриминација, сматра Инцко.

Некада се питам како људи могу гутати толико отвора. И мени ће требати за детоксикацију… видиш да ти политичари који причају не вриједе по европским вриједностима. Жао ми је свих Јевреја, Рома, мањинских група, свих грађана који воле земљу, а не могу се кандидовати. Свако ко има пасош мора се моћи кандидовати за сваку функцију у БиХ! – каже Инцко.

Инцко је истакао и зашто се одлучио за Закон о забрани негирања геноцида.

Мени је савјест чиста… питао сам своју савјест и питао сам се: шта су то европске тековине? Европа је 2008. прихватила одредбу за све државе Европе што се тиче геноцида. Значи, ја нисам донио одлуку да је био геноцид, ко је добио доживотне, ко су ратни злочинци, али ја сам то претворио у Закон. Што се тиче других ствари желио бих да се ствари одвијају брже…. – каже Инцко.

Инцко је такође објаснио да су негативне реакције из Републике Српске сасвим очекиване.

Реакције из РС су очекиване, нашао сам ових дана пуно старих часописа, бојкот институција из прошлих година. Овај пут тај бојкот ће бити такав да ће се радити у институцијама, али да се не одлучује. У августу и септембру ће бити доношење одлуку о Буџету. Непознато је да ли ће они тада присуствовати или не. Све је ово на неки начин у оквиру очекиваног – закључио је Инцко.

Валентин Инцко је 2009. именован за високог представника у Босни и Херцеговини и сада након 11 година свог мандата напушта БиХ.

Н1