Москва открила детаље преговора о стратешкој стабилности са Америком

Сједињене Америчке Државе на састанку о стратешкој стабилности у Женеви нису покушале да наметну Русији неприхватљиве приступе, консултације су биле конструктивне, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Рекао бих да је састанак био веома конкретан, веома експедитиван, фокусиран, протицао је у здравој атмосфери и уз свест о кључним питањима… Главни показатељи и критеријуми на основу којих могу рећи да је састанак био позитиван и прилично конструктиван своде се на следеће: није било покушаја да се наметну приступи једни другима који су за нас очигледно неприхватљиви, и за то се мора одати признање америчкој страни“, саопштио је Рјабков.

Такође је подсетио да су се Русија и САД последњих година „благо речено углавном спориле“, понекад је тон којим су вођени разговори био прилично висок.

„Када смо данас одржали састанак у Женеви уверили смо се да смо је фокус на томе да се ипак могу појавити области за приближавање ставова и, у идеалном случају, додирне тачке“, констатовао је дипломата.

Као други фактор који указује на конструктивност протеклог састанка Рјабков је навео чињеницу да су стране успеле да разговарају „не само о садржајном делу предстојећег стратешког дијалога, него и да означе неку перспективу“.

„Договорили смо се да следећи састанак одржимо у истом формату крајем септембра. Време до тог састанак биће искоришћено за размену информација о томе како да оптимално организујемо даљи процес“, истакао је дипломата.

Такође је нагласио да то није лако питање.

„Тематика организовања дипломатских контаката на различитим нивоима зависи пре свега од садржаја, од циља који поставимо. Али након првог састанка делегација не могу рећи да смо се усагласили око неког циља. То је у принципу било немогуће. Ми смо на самом почетку пута“, додао је Рјабков.

Истакао је да и Русија и САД имају своје виђење.

„Сада смо у потрази за начинима како да приближимо те приступе. То је управо оно чиме би требало да се баве преговарачи на нашем нивоу, тимови са обе стране. Резултати данашњих разговора уливају оптимизам“, прецизирао је он.

Такође је истакао да је данас рано говорити о формирању радних група Русије и САД о стратешкој стабилности.

Према његовим речима, Велика Британија, Француска и Кина нису спремне да се прикључе консултацијама Русије и Америке о стратешкој стабилности.

Спутник