СИЦИЛИЈАНСКИ ГРАДОВИ ПРЕД БАНКРОТОМ

Десетине сицилијанских градова суочене су са банкротом због трошкова рашчишћавања вулканског пепела из Етне, чије ерупције се редовно јављају од фебруара ове године.

Италијанска влада је због тога определила пет милиона евра за помоћ неколицини најугроженијих насеља при уклањају вулканског пепела, пошто се процењује да са сваком новом ерупцијом трошкови могу да досегну и до преко милион евра.

Ситуација је веома озбиљна. Улице, тргови, кровови, балкони, аутомобили – све је прекривено пепелом. Од марта је на наш град пало око 25.000 тона пепела. Људи користе кишобране да би се заштитили – рекао је за Гардијан Алфио Превитера, локални званичник из града Ђаре.

Према италијанском закону, пепео спада у категорију специјалног отпада, што повећава трошкове његовог уклањања на око 20 евра по кубном метру, преноси портал Каматица.цом.

Да би изборили са овом ванредном ситуацијом, неки од градова су ушли у велике дугове. Суочени смо са финансијским колапсом – упозорио је Превитера.

Како би се избегло да градови банкротирају, прошле недеље је у сенату предложен закон по којем се пепео више не би сматрао специјалним отпадом.

Захваљујући овом закону биће знатно умањени трошкови уклањања. Овај закон омогућава да, на примјер, пепео може да се искористи у пољопривреди како би се земља учинила плоднијом, или у изградњи као нека врста материјала за цементирање и попуњавање. Међутим, проблем и даље постоји пошто Етна не престаје да еруптира – рекао је Силвио Грасо, инжењер и шеф цивилне заштите у граду Ђаре.

– Са сваком ерупцијом, Етна избаци од неколико десетина хиљада до 200.000 кубних метара пепела. То представља озбиљан проблем за општине – каже Борис Бенке, вулканолог на Националном институту за геофизику у Катанији.

Од фебруара је Етна, која се налази на 3.300 метара изнад нивоа мора, еруптирала избацујући слапове лаве високе чак 2.000 метара. Вулканолози са Националног института за геофизику у Катанији који изучавају пепео Етне кажу да је он потекао од такозване „примитивне магме”, која долази из утробе планине и са собом носи веће количине гаса, чиме се објашњавају неуобичајено високе ерупције.

Фронтал.рс