Српски новинар који је добио прву кривичну пријаву за негирање геноцида: Штитим претке и – истину; милом нећу отићи – нека ме хапсе

Само неколико сати пошто је у БиХ на снагу ступио Закон о забрани негирања геноцида, наметнут од Валентина Инцка, пала је и прва кривична пријава и то против новинара РТРС и председника Удружења новинара РС Бранимира Ђуричића због објаве на његовом приватном Твитер налогу.

Српски новинар који је добио прву кривичну пријаву за негирање геноцида: Штитим претке и – истину; милом нећу отићи – нека ме хапсе

Тужбу је поднео председник Скупштине Општине Сребреница Ћамил Дураковић Тужилаштву Босне и Херцеговине, пише Спутњик.

Кривична пријава због приватног твита

„Осумњичени“ Ђуричић у изјави за Спутњик каже да је јутрос поставио твит да као потомак јасеновачких логораша и потомак жртве јасеновачког геноцида тврди да није било геноцида у Сребреници јер тако штити истину и достојанство својих предака а уједно протестује због наметнутог закона.

„То сам рекао у лично име и као председник Удружења новинара Републике Српске и само после неколико сати, опет на Твитеру, Ћамил Дураковић поднео је кривичну пријаву против мене,“ каже колега из РТРС-а.

Новинарска дужност је да преиспитује све
Ђуричић додаје да му је касније то информацију потврдила и његова матична кућа РТРС, тачније колеге које су контактирале Тужилаштво, па сада чека наставак процеса.

„Сматрам да и као новинар и као грађанин и као политиколог који се дуго бави детаљним истраживањем геноцида имам право на своје мишљење, да треба да преиспитам сваку одлуку, па чак и судску, и да због тога не би требало кривично да одговарам. Али ако се и то деси нећу жалити јер то ће бити доказ парадокса и симболичка и суштинска порука грађанима РС и колегама новинарима,“ истиче Ђуричић.

Милом нећу отићи – нека ме хапсе
На питање да ли ће се одазвати на позив Тужилаштва наш саговорник каже:

„Ако ми позив дође из институција РС сигурно ћу се одазвати и ту неће бити проблема. Али, ако позив покуша да ми уручи СИПА или покуша да ме ухапси, у том случају ћу размислити. Нећу правити никав инцидент али претпостављам да се нећу одазвати јер је и то порука да не признајем наметнути закон ни СИПУ која тај закон спроводи. У сваком случају ћу препустити дефинитивно да они раде по сили закона шта мисле да треба“, каже Ђуричић.

Он напомиње и да га нико из Удружења бошњачких новинара га није контактирао као колегу што га, каже, није много ни изненадило.

Казна затвора и до пет година
Према наметнутим изменама Кривичног закона БиХ од стране виског представника БиХ Валентина Инцка за негирање геноцида и других разних злочина са простора Босне и Херцеговине могуће је добити од три месеца до пет година затвора.

Према писању портала Клих.ба тужилаштво у БиХ већ је формирало неколико предмета за негирање геноцида на основу пријава грађана које су примили након одлуке Валентина Инцка, а која је ступила на снагу данас.

Почело је…
Како сазнајем, против мене је већ поднесена кривична пријава због става изнесеног на твитеру. pic.twitter.com/ibJVTGStEi

— Бранимир Ђуричић (@BranimiRTRS) July 28, 2021

Ин4С

посты:

Коментари: