Амерички Конгрес представио извештај о цурењу коронавируса из лабораторије

Члан Комитета за спољне послове републиканца Представничког дома америчког Конгреса Мишел Мек Кол објавио је извештај у којем се залаже за теорију лабораторијског порекла коронавируса. Ово је у понедељак објавио Фок Њуз.

Амерички Конгрес представио извештај о цурењу коронавируса из лабораторије
epa08365528 Researchers work in a lab of Wuhan Institute of Virology (WIV) in Wuhan, Hubei province, China, 23 February 2017 (issued 16 April 2020). EPA-EFE/SHEPHERD HOU CHINA OUT

„Верујемо да је време да одустанемо од претпоставке да је тржиште морских плодова извор вируса. Огромни докази указују на то да се вирус ипак проширио са Института за вирусологију у Вухану у инциденту који се догодио пре 12. септембра“, рекао је републиканац у извештај. Он је позвао обе странке у Конгресу да заједно истраже.

Мек Кол -ов извештај такође тврди да је Институт за вирусологију у Вухану можда радио на генетски променљивим вирусима. Документ указује на могућа безбедносна питања у овом истраживачком центру. Аутори извештаја напомињу да је у лето 2019. институт поставио оглас за потрагу за стручњацима за ажурирање система за дезинфекцију ваздуха, третман опасног отпада и вентилацију.

Према новинама Хил, аутори извештаја „не тврде да имају непобитне доказе“, њихов циљ је „припремити законодавни одговор на кинеске акције“. Аутори позивају на санкције научницима са института и члановима Комунистичке партије Кине одговорним за анти-епидемијске мере у раним фазама ширења коронавируса.

У јулу је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао да се његова организација припрема за другу фазу проучавања порекла коронавируса САРС-ЦоВ-2. Тада је признао да би ширење коронавируса могло бити резултат „хитне лабораторијске ситуације“. „Лабораторијску теорију“ је тестирала и америчка обавештајна заједница, али још није успела да дође до коначног закључка.

ТАСС

посты:

Коментари: