Долар наставио да тоне

Амерички долар је данас опет ослабио јер су се инвеститори поново окренули улагањима у ризичнију имовину после прошлонедељног саопштења Федералних резерви (ФЕД) да неће журити с повећањем камата ни са повлачењем финансијске подршке привреди САД.

One Hundred Dollar Bills

Доларски индекс, који мери вредност долара према корпи шест главних ривалских валута, потонуо је за 0,17 одсто на 91,937 поена на трговању до 14 часова по средњоевропском времену, преноси Ројтерс.
Пошле недеље, доларски индекс је пао за 0,88 процената, што је његова најгора трговачка седмица од почетка маја, удаљивши се од троипомесечног максимума забележеног само седам дана раније, када су трговци очекивали да ће ФЕД наговестити скорији почетак пооштравања монетарне политике.
Евро је ојачао према долару за 0,16 одсто на 1,8884 долара. Јединствена валута европског монетарног блока готово да није реаговала на објаву компаније „ИХС Маркит“ да се индекс менаџера набавке (ПМИ) за производни сектор еврозоне спустио у јулу са јунског рекордног нивоа, мада је остао на позитивној територији.

Британска фунта је такође порасла у односу на америчку валуту за 0,17 процената на 1,3913 долара уочи седнице „Банке Енглеске“ касније ове недеље.
Главни индекси на Вол Стриту су на почетку данашњег трговања у Њујорку у успону, пошто су побољшани изгледи за усвајање америчког закона о улагањима у инфраструктуру подгрејали апетите инвеститора за ризиком. Чини се да су актери на валутним тржиштима спремни да се уздрже од крупнијих потеза уочи предстојећег јулског извештаја о запошљавању у непољопривредном сектору у САД, који треба да буде објављен у петак, оцењује британска агенција.
Други важан догађај који би могао да утиче на берзанска кретња је окупљање централних банкара крајем августа на годишњем симпозијуму у Џексон Холу у Вајомингу, а на којем би званичници ФЕД-а могли да промене или да потврде свој став о релаксираној монетарној политици, пренео је Танјуг.

Спутник