САД су на ивици банкрота

У Сједињеним Државама, двије године касније, поново су ступила на снагу ограничења величине јавног дуга, која би овој јесени могла угрозити земљу због неизвршења обавеза, пише Блумберг.

У 2019. години максимална вредност државног задуживања била је постављена на 22 билиона долара, у августу је обустављена као резултат преговора у америчком Конгресу о буџету. Крајем јуна ове године, амерички национални дуг порастао је на 28,5 билиона долара. У овој ситуацији, Вашингтон мора или повећати лимит дуга или суспендовати одговарајуће ограничење.

„Ако се не предузму потребне радње, САД ће се у октобру суочити са неизвршењем обавеза. Од осамдесетих година прошлог стољећа такав је исход избјегаван, иако је влада понекад морала прекинути своје активности прије постизања договора ”, пише Блумберг.

Тренутно је америчко Министарство финансија почело продају неких врста државних обвезница. Давид Вилцок, виши сарадник на Петерсоновом институту за свјетску економију, примијетио је да је дошао тренутак када је „потребно скренути пажњу конгресменима на овај проблем и сјести за преговарачки сто“.
Раније је америчка министарка финансија Јанет Иеллен упозорила Конгрес на опасност од неизвршења обавеза, која би могла да нанесе „непоправљиву штету економији Сједињених Држава и економском положају свих Американаца“ ако се не повећа или обустави плафон јавног дуга.

Њуз Фронт