ДОНЕТА ОДЛУКА: Познат датум одржавања избора у Србији

Овај састанак био је важан јер је својеврсна рекапитулација ранијих девет сусрета.
Познато када ће бити одржани избори у Србији.

ДОНЕТА ОДЛУКА: Познат датум одржавања избора у Србији
Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Избори у Србији највероватније ће бити одржани истовремено на свим нивоима, и то у пероду од 20. марта до 3. априла следеће године, како се могло чути данас на десетој рунди међустраначког дијалога којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Овај састанак био је важан јер је својеврсна рекапитулација ранијих девет сусрета, а на основу досадашњих изјава учесника дијалога, највише се причало о заступљености у медијима али и промени у изборном процесу у току самог изборног дана.

Разговор је прошао у конструктивној атмосфери, и да је исказана воља да се изаже у сусрет захтевима опозиције.

На основу свега што је изречено чини се да је власт, спремна на уступке око свега што се могло чути до сада, па и договора око цензуса. Било је речи да би избори на свим нивоима требало да буду одржани у исто време, у пероду од 20. марта до 3. априла. Дотакли смо се и тема финансирања кампање, и да је је тешко испратити трошкове уз досадашњи систем финансирања, пошто се 20 одсто планираних средстава из буџета распоређује равномерно подносиоцима проглашених изборних листа, а онда преосталих 80 осто на оне који су прешли цензус, сразмерно мандатима. Било је речи да се тај проценат помери, да више новца добију подносиоци проглашених листа – открива извор.

Било је речи, наводи саговорник, и о смањивању функционерске кампање, али и конкретним стварима који се тичу изборног дана.

Требало би да буде одржана заједничка обука посматрача избора, а поред нотара и општински оверитељи ће моћи да овере прикупљене потписе. Саша Радуловић из покрета ДЈБ је тражио да се изједначки бирачки списак са списком МУП-а, а начелно је остало да би тако могло и да буде. Инсистирало се и да се обрати пажња на неправилности око мањинских листа – каже саговорник.

Поводом састанка огласио се и председник Скупштине Ивица Дачић, који се захвалио председнику Вучићу што се одазвао позиву и подсетио да су теме биле подељење у четири групе о којима су поново данас разменили мишљења.

Договор је да крајем августа приступимо проналажењу решења која би подразумевали медјусобни договори и да сви буду задовољни колико је могуће- рекао је Дачић.

Он је додао да и даље стоји да договор треба да се постигне шест месеци пре избора.

Треба да се постигне такав договор да на крају нико нема примедбе на резултате. Наставиће се пракса обављања консултација око националних и државних питања, а председник Вучић позвао представнике политичких странака на разговоре с руководом Републике Српске за два дана – најавио је Дачић.

Међу првима председник ДСС Милош Јовановић и ПОКС Жика Гојковић, заменик председника СРС Александар Шешељ, као и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић.

Поред представника владајуче коалиције учествују и представници Двери, покрета Доста је било, Српске радикалне странке, Заветника и Здраве Србије.

Први састанак у оквиру међустраначког дијалога, без присуства председника Европског парламента, одржан је 28. априла.

Други колосек предводи ЕУ

Друга фаза међупартијског дијалога о изборним условима у Србији, уз посредство представника Европског парламента, започета је 1. марта и то онлајн. Водио га је шеф Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Била је присутна и посланичка четворка Европског парламента, Владимир Билчик, Тања Фајон и бивши посланици Кнут Флекенштајн (Флецкенстеин) и Едуард Кукан.

Уследила је након прве фазе међустраначког дијалога одржана је крајем 2019. године, пред парламентарне изборе који су одржани 21. јуна.

То није уродило плодом, будући да је већи део опозиције, межу којима и ССП, ДС, бојкотовао излазак на биралишта уз аргумент да није било промена.

Ало.рс/Блиц/И.Л.

посты:

Коментари: