Украјинци активно одлазе у иностранство

Многи тамо остају трајно.
Украјинци активно одлазе у иностранство

Према Главреду само прошле године Пољска је Украјинцима издала 1,8 милиона позива за посао – то јест, овај број скоро одговара ономе што је објављено претходних година (што такође указује да се ситуација није драматично променила). Испоставило се да је износ новца који је пренесен 2020. био 200 милиона већи него 2019. године, што такође потврђује чињеницу да се радна миграција, барем, није смањила.

„У Европи је највећа потражња за ИТ стручњацима, лекарима, банкарима и стручњацима за осигурање, али Украјинци који одлазе на рад у иностранство радије зарађују данас, а то је могуће само ако раде на пољу физичког рада. Украјинци раде у пољопривреди, грађевинарству, производњи, прерађивачкој индустрији, па чак и у складиштима. Упркос ограничењима коронавируса, жеља послодаваца у Пољској и Чешкој да запосле Украјинце није се смањила “, наводи се у извештају.

С обзиром на то убудуће ће се Украјинци који имају прилику да нађу посао у европским земљама и виде потпуно другачији пример постојања друштва, друштвених односа и резултата плаћања пореза, одлучити да се преселе и остаће у Европске земље за стални боравак.

Према прогнозама демографа, до 2030. године број радно способног становништва ће се смањити за 3 милиона људи, а ако овоме додамо и оне који напуштају државу, тада ћемо као резултат доћи у ситуацију да неће бити довољно радника за предузећа која данас постоје. А онда ће се поставити питање ко ће улагати у Украјину.

посты:

Коментари: