Милановић одликује Војну полицију ХВО-а и постројбу “Лудвиг Павловић”

На прослави Олује лани предсједник РХ одао је почаст и бранитељима из БиХ, а наставља и ове године.

Милановић одликује Војну полицију ХВО-а и постројбу “Лудвиг Павловић”

То је наш дуг части. Једно мало љепше грађанско хвала, истакнуо је предсједник Републике Зоран Милановић на прошлогодишњој обљетници Олује додавши како му је посебно задовољство што, 25 година након рата, одликовања дијели и хрватским постројбама из БиХ. Нису дотад војне снаге из БиХ добиле ниједно одликовање ниједног државног челника, а Редом Николе Шубића Зринског одликоване су лани 1. гардијска бригада ХВО-а „Анте Бруно Бушић“, 2. гардијска бригада ХВО-а, 3. гардијска бригада ХВО-а Јастребови, 4. гардијска бригада ХВО-а Синови Посавине те Специјална полиција МУП-а ХР Херцег-Босне.

Признање за потоњу, подсјетимо, изазвало је и највећу буру у јавности јер примио га је, уиме своје постројбе, генерал Златан Мијо Јелић, што су Милановићу посебно замјерили Бошњаци, односно владајућа бошњачка Странка демократске акције (СДА) у БиХ, али и тамошњи СДП. Обје су странке истицале како предсједник РХ „сигурно зна да је против Јелића подигнута оптужница у БиХ за злочине који су саставни дио удруженог злочиначког потхвата јер се он терети за прогон, злостављања и убојства Бошњака у Мостару 1993.“. Милановић се на то није посебно обазирао јер одликовање није било за Јелића као појединца, већ за све чланове постројбе, а Јелић је казао да се одговорности не боји „јер није ни заповједио ни починио злочин, него је ријеч о монтираном политичком процесу“. Тко ће у чије име ове године од предсједника примати одликовања, виђет ћемо у сриједу, кад се на книнској тврђави планира примање за војне заповједнике те уручују нова признања. Дио њих добит ће, као и протеклих година, припадници Хрватске војске, а два одликовања, неслужбено дознајемо, планирају се поновно за постројбе Хрватског вијећа обране (ХВО). Једно је намијењено Војној полицији ХВО-а, а друго Постројби за посебне намјене „Лудвиг Павловић“. Обје су ђеловале на подручју тадашње Херцег-Босне, а разликовале су се по организацијској структури и подручју ратовања. Војна полиција бринула се за одржавање реда у војним структурама, а контролирала је и војни промет те била задужена за осигурање високих часника. Припадници те постројбе били су потпора и бригадама на терену те су активно суђеловали у војно-редарственим акцијама којима су створени увјети за престанак рата у БиХ. Постројба се састојала од управе са сједиштем у Љубушком те четири бојне, смјештене у Мостару, Ливну, Чапљини и Витезу, а у Орашју и Бихаћу ђеловале су самосталне сатније.

У свибњу ове године обиљежена је 29. годишњица оснутка Војне полиције ХВО-а, и то у организацији 4. бојне Војне полиције на Бусовачкој планини. Служио доживотну робију Што се другог одликовања тиче, оно ће у руке Постројби за посебне намјене „Лудвиг Павловић“. Њезино је сједиште у Чапљини, произишла је из пуковније „Kраљ Томислав“, а послије је ушла у састав 2. гардијске бригаде ХВО-а. Божан Шимовић био јој је први заповједник, а након његове погибије, његову је дужност преузео Драган Ћурчић. Према жељи оних који су у постројби ђеловали, добила је име Лудвига Павловића, најмлађег припадника Бугојанске скупине, која је 1972., након слома Хрватског прољећа, упала у тадашњу Југославију како би срушила комунистички режим и успоставила хрватску државу. Павловић је ухићен и осуђен на смрт, али му је казна преиначена на доживотну робију на којој је био до ожујка 1991.

Тада се прикључује хрватским војним постројбама и укључује у операцију „Зелена табла – Мала бара“ у Плочама, гђе хрватске снаге запљењују знатну количину оружја ЈНА. Погинуо је у рујну те године у сукобу с колоном ЈНА на цести између Посушја и Томиславграда, неки кажу, под неразјашњеним околностима, а 11 мјесеци касније формира се постројба која је носила његово име. Њој ће прекосутра предсједник Милановић додијелити одликовање за заслуге у Домовинском 
рату.

Аутор: Матеја Шобак
Вечерњи.хр

посты:

Коментари: