Москва је најавила могућност самита Русија-ЕУ

Међутим иницијатива за преговоре више неће долазити из Москве приметио је стални представник Руске Федерације при ЕУ у интервјуу листу Известија.
Москва је најавила могућност самита Русија-ЕУ

Како преноси ТАСС у интервјуу листу Известија објављеном у среду, стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов рекао је да би могао доћи до самита Русија-ЕУ али Русија неће изаћи с таквом иницијативом.

„Руски дипломата је признао да ће се наставити иницијатива Немачке и Француске за одржавање самита ЕУ уз учешће Русије, будући да„ Немачка и Француска имају бројне присталице по овом питању “. Он је такође додао да ако „ми (Русија) нисмо били иницијатори заоштравања односа са западним партнерима, онда није на нама да направимо први корак ка помирењу – то су закони дипломатије“, каже се у поруци.

Подсетимо, 28. јуна је објављено да се лидери 27 земаља ЕУ током расправе о Русији нису могли сложити око предлога немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона о одржавању самита између Руске Федерације и ЕУ.

Уместо тога, према завршном саопштењу самита шефови држава и влада Европске уније упутили су спољну службу ЕУ под вођством Бореља да испита могућности дијалога са Русијом о одређеним темама од интереса за Европску унију, као као и да се разраде опције за увођење нових санкција против Руске Федерације, укључујући и економске ради супротстављања могућим будућим активностима Русије које сматрају штетним.

посты:

Коментари: