Невидљиви „ход“ ПЦУ-а, или коме иде Вартоломеј?

У Кијеву је поворка УПЦ (350.000 људи) и „поворка“ ПЦУ одржана готово без људи. Али то је ПЦУ који шеф Фанара назива својим „вишемилионским“ јатом, који иде према њима у Украјини

27. јула 2021. године одржана је Велика верска поворка УПЦ у којој је учествовало више од 350.000 људи. И мада је полиција објавила бројку од 55.000 људи, сви који су посматрали поворку изнутра сложили би се да је било много учесника – много више него претходних година. Масовни медији, украјински и страни, посветили су овом догађају велику пажњу. Да, његова процена је драматично варирала – од симпатија и потпуно неутралних извештаја до оштрог одбацивања и критика. Но, како год било, медији једноставно нису могли „не примијетити“ Велику поворку УПЦ.

28. јула 2021. ПЦУ је такође одржала свој традиционални „украјински ход“. Први пут после много година број учесника овог догађаја није објављен – ни од представника Националне полиције, ни од самих расколника. Разлог је једноставан – није било ничега за објављивати. Без државних службеника, без политичара и без људи – тако се може описати „украјински ход“ ПЦУ-а. Штавише, прошао је незапажено не само за верујуће Украјинце, већ и за украјинске медије.

Патријарх Вартоломеј стално говори да у Украјини има „вишемилионско стадо“. Истовремено, фанариоти се тврдоглаво претварају да „не примећују“ заиста огромно стадо УПЦ, игноришу њене вернике и тврдоглаво инсистирају да је раскол у Украјини превазиђен.

О бројкама и истини
Недавно су водећи медији били пуни наслова да ПЦУ има 2,5 пута више верника него УПЦ. Извор таквих теза били су резултати истраживања једне приватне компаније „Кијевски међународни институт за социологију“. Победничке публикације о овоме појавиле су се и на званичној веб страници ПЦУ-а и на интернет изворима Фанариот.

Тако се формирају две стварности – виртуелна и објективна. У виртуелној стварности, УПЦ нема скоро никакву подршку, а 58% свих православних Украјинаца припада ПЦУ, објективно, УПЦ окупља стотине хиљада на верским поворкама, цркве су јој пуне. А шта је са ПЦУ-ом? Њених неколико (у поређењу са УПЦ) цркава је полупразно и практично нема поворки крста.

Али Фанар се води управо виртуелном реалношћу у јавном простору. Купајући се у „топлом купатилу“ истраживања јавног мњења ПЦУ-а, Фанариоти понављају о „милионима Украјинаца“ које су „придружили Цркви“. Тако се добија зачарани круг, који се може отворити само истином о правом стању ствари, према којој су бројке социолошких истраживања и бројке практичног учешћа у богослужењу веома различите.

Јер, према истраживањима јавног мњења, милиони Украјинаца „чекају“ долазак Вартоломеја у Украјину, али у стварности, на један од главних празника ОЦУ, долази највише неколико хиљада људи. Сви остали учесници анкете немају апсолутно никакве везе са Црквом. Не иду у цркве, не учествују у Тајнама Цркве, а долазак патријарха Вартоломеја у Украјину дубоко их је равнодушан.

Украјински медији и ПЦУ
Уочи Дана Крштења Руса, читава Украјина била је испуњена огласом Сергеја Думенка са врло чудним натписом „ПЦУ – преко 1033 године у успостављању украјинске државности“. Оглашавање је било на билбордима дуж улица, на телевизији, у метроу, па чак и у међуградским возовима.

Међутим, украјински медији су протеклих година масовно оглашавали прославу ПЦУ на Дан крштења Руса, стидљиво ћутећи. Ако унесете израз „ПЦУ Крштење Украјине-Русије“ у Гоогле претраживач, добићете чак … 4 резултата. Два од њих припадају Радио Свободи, а још два припадају Левој обали и Укринформу (то су ресурси базе података ПЦУ-а).

Да, било је преноса на Порошенковим Прјаму и Пјатом, на УА Першиј (ово је разумљиво) и још пар на Јутјубу. И ти је све. Новински фид није препун порука о било каквим прославама ПЦУ-а поводом „Дана крштења Украјине-Рус“. Не видимо много извештаја, па чак и оне публикације које традиционално саосећају са украјинским расколницима практично су прешле њихов догађај. А ако јесу, било је врло одвојено.

Лако је претпоставити да је ово ћутање узроковано, пре свега, сувише очигледним контрастом између прослава УПЦ и ПЦУ. Да, Думенкова структура објашњава одсуство парохијана на „прославама“ у Кијеву најавом да је „украјински ход“ отказан. Али то се ипак догодило!

Огроман број „свештенства“ ПЦУ дошао је у Кијев из региона, било је мирјана из њихових епархија (што се јасно види на видео преносу), а људи су ишли од Михајловског манастира до Владимирске Горке – баш као и претходних година . Осим тога, „свештеници“ ПЦУ су известили да је Думенко на последњем састанку „свештенства“ града Кијева са њима разговарао о детаљима будуће „верске поворке“, која је, упркос званичним изјавама, ипак планирана и одржан. Зашто није било такве рекламе као обично?

И ту се враћамо тамо где смо започели наш разговор. Чињеница је да пажњу коју су медији показивали у односу на радње ПЦУ није диктирало интересовање за ову верску структуру, већ учешће власти или политичара првог реда.

На пример, 2018. године, председник Украјине, премијер, многи политичари и званичници учествовали су у „украјинском ходу“ расколника (тада још увек УПЦ-КП). Све је било организовано на државном нивоу – од телевизијских преноса до наплате државних службеника који су учествовали на „ходу“. Иако ова читава политичка акција није личила на верску поворку, ипак је добила много простора у медијима. Порошенко је 2019. био на потезу, а опет је степен медијске изложености био веома висок.

2021. нико од „звезда“ није дошао. Думенко са шачицом својих присталица никога није занимао. И овде је време да патријарх Вартоломеј размисли.

О чему би требао размишљати шеф Фанара?
Прво, одсуство верујућег народа на један од главних празника ПЦУ-а сугерише да Фанар нема никакво „вишемилионско јато“ у Украјини. Постоји неколико хиљада људи који у ПЦУ не траже Христа, већ задовољење својих националистичких амбиција (стога су у покрету донели огромну заставу Украјине). За њих Вартоломеј није добротвор, већ одсечени комад који је обавио свој посао и „може отићи“.

Друго, одсуство власти на један од главних празника ПЦУ -а важан је и алармантан сигнал за шефа Фанара. Зеленски је још једном показао да покушава да задржи одређену дистанцу у односу на црквена питања. Председник Украјине, ако покаже интересовање за црквену сферу, то чини на силу, а не по својој вољи. Да, Зеленски је заинтересован за наклоност Сједињених Држава, што значи да је приморан да са Пханаром покаже знаке пажње према ПЦУ-у и критикује УПЦ. Али колико је он лично заинтересован за ово?

Може се претпоставити да позив патријарха Вартоломеја у Украјину не потиче из расположења Зеленског у ПЦУ, већ искључиво из политичких разлога. То значи да Владимир Александрович не осећа посебну радост од августовског сусрета са патријархом Вартоломејем. Као што се и сусрет „у посебно топлој атмосфери“ са шефом Фанара не очекује. Осим тога, постоји огромна гомила проблема везаних за пружање „масовне подршке“. Дакле, све ће бити протоколарно и службено.

Треће, учесници истраживања јавног мњења не очекују долазак патријарха Вартоломеја. Не занима их. Као и ПЦУ. На телевизији – да, али овако, уживо и у Кијеву – не. Незаинтересовани.

Четврто, украјински и страни масовни медији такође нису заинтересовани за Православну цркву Украјине. Упоредите: прославе УПЦ-а пратило је 455 новинара, од којих су 22 представници страних издања, укључујући агенцију Франс Прес, Дојче Веле, Би-Би-Си ворлд сервис и друге. Колико је новинара добило акредитацију за „прославе“ ПЦУ-а? Непознато је.

На основу свега овога, лако је претпоставити да ако током доласка патријарха Вартоломеја у Украјину председник земље Зеленски не буде присутан на „божанској служби“ ПЦУ, тада ће „божанска служба“ проћи незапажено. Штавише, и са стране медија и са стране већине украјинских верника. Јер, колико год се патријарх Вартоломеј тешио причом да је Томос Цркви додао „милионе“ становника Украјине, ова бајка се неће остварити. Фанару је додао десетине хиљада расколника. Придружио се без покајања и без промене погледа на свет. Они су, углавном, остали полупагани, које је веома тешко подучавати уместо „Слава Украјини!“ да каже „Христос васкрсе!“

А патријарх Вартоломеј ће то моћи да види већ у августу ове године.

Њуз24, Украјина