Зеленски: Мир у Украјини у рукама једног човека

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да чини све како би се територије Донбаса вратиле Украјини и успоставио мир у земљи, али да готово комплетан успех у томе зависи од његовог колеге Владимира Путина.

„Изузетно желим прекид рата у Донбасу. И чиним све да тако буде. Али, нажалост, не зависи све од мене.

Сматрам и апсолутно не кријем, а и председник Русије зна моје мишљење – данас 90 одсто успеха у питању враћања Донбаса, мира у Украјини и деокупације наших територија зависи само од једног човека“, рекао је он у интервјуу за телевизију „Дом“.

Председник је изразио уверење да за преговарачким столом о Донбасу не сме да се седи са људима „који у рукама држе оружје“ и да први корак ка регулисању сукоба на истоку Украјине мора да буде потпуни прекид ватре у региону.

Такође је демантовао да украјински војници пуцају на цивиле и рекао да само узвраћају паљбу милитантима, оптуживши другу страну у сукобу за ескалацију.

Према његовим речима, Кијев неће напустити људе у Донбасу – то је само привремена прича. С тим у вези, рекао је на руском језику у интервјуу да је важно да знају да их Украјина воли и да су са њом повезани „нераскидивом украјинском нити“.
Кијев жели миран, политичко-дипломатски план за решавање ситуације у Донбасу и нико не жели рат, нагласио је председник.

Зеленски се осврнуо и на издавање руских пасоша грађанима Донбаса, рекавши да Москва тиме крши међународно право. Он тврди да Москва наводно приморава становнике региона са руским пасошима да учествују на изборима у Русији.

То је некакво ропство, закључио је украјински председник.

Спутник