Ако не буде пописа, неће бити ни ове владе

Уколико ове године не буде пописа становништва неће бити ни ове владе, поручено је из Демократског фронта поводом изјаве премијера Здравка Кривокапића да је тешко да ће попис бити одржан ове године јер су, како је рекао, за то потребне озбиљне припреме. Из ДФ-а су премијеру поручили да, ако се на дневном реду парламента не нађе закон којим се обезбеђује спровођење пописа од 1. новембра ове године, заборави на „све оно што је добио вољом људи који знају ко су и шта су и који желе да се то коначно верификује на првом слободно организованом попису од 1945. године“.

Лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић/фото: Демократски фронт

„Поруком да се попис неће одржати ове године, пристајете на резултате фалсификованог пописа из 2011. године, који је у условима диктатуре и уцена, спровео ДПС, а није вам прихватљиво да се попис организује сад, када би се могао одржати слободно и када би се, након 75 година, могла утврдити реална слика Црне Горе. Тај ко вас је саветовао да ће вам чланице коалиције За будућност Црне Горе прогутати и ову издају интереса наших бирача, због ‘виших циљева’, дебело је погрешио“, наводи се у саопштењу ДФ-а достављеном медијима.

Сматрају да би евентуално неодржавање пописа било „директно усмерено против српског народа у Црној Гори, против оних људи који су победили 30. августа, и који су се, између осталог, борили да се Црна Гора врати себи и својој традицији након деценија прогона и затирања српског идентитета“.

„Бежање од пописа је бежање од истине и реалности, доказ слабости и повлачење пред онима које смо 30. августа поразили управо одбраном идентитета. Попис би морао да буде једна од потврда да су се десиле промене у Црној Гори и грађанима нико не може и не сме одузети то право и они помно прате да ли ће неко бити спреман да изда ту борбу“, поручили су такође.

Истичу да таквим потезом Кривокапић иде „директно на руку хистеричном антисрпству, монтенегринском екстремизму и онима који су спремни да упадају у храмове СПЦ“.

„Готово трагикомично звучи податак да скоро годину дана након избора није смењена директорка Монстата, Гордана Радојевић, јастреб ДПС-а и фалсификатор последњег пописа, као и других података неопходних ДПС-у за варање нације“, наводе и додају да је, додуше, и она позвала на усвајање Закона о попису и оценила да су припремне активности из надлежности Монстата готове.

„Према томе: Или ће бити пописа или неће бити ове владе.

РТВ