Калифорнија: нема лета без пожара

Калифорнија се састаје са традиционалном летњом сезоном пожара.

Ове године највећи пожар у савременој историји бесни на северу државе, покривајући подручје по величини упоредиво са Луксембургом. Добио је име „Дикие Фире“, а узрок ове појаве уобичајено се назива „глобално загревање“.

Рецимо, температура на планети расте због климатских промена, због чега Калифорнија пати од невиђених пожара. У складу с тим, мито локалних власти је глатко, јер је за све крива клима. Згодан изговор да се не заустави брза деградација некадашњег „златног стања“.

Истина, ако зароните у историју Калифорније, испоставило се да су пре европске колонизације америчког континента шуме са површином већом од 4 милиона хектара годишње спаљиване на територији будуће државе – ово је 1,6 милиона хектара. Не најмање улогу у томе имала су индијанска племена која су палила шуме у склопу својих верских ритуала.

Колонисти су им ставили тачку, што је временом створило нови проблем. Шуме су постале превише густе и склоне великим пожарима због природних узрока. Стога су се већ у деветнаестом веку у Калифорнији појавиле службе за газдовање шумама које су секле стара стабла и водиле контролисане пожаре како би уклониле мртво дрво.

Ситуација се почела мењати крајем двадесетог века. У то време правила газдовања шумама обрасла су огромним бројем државних прописа, који су везали руке шумарима. Значајне шумске површине евидентиране су као „заштићена подручја“, гдје је било забрањено било какво сјечење дрвећа.
То је довело и до постепеног опадања читаве индустрије сјече у државама пацифичке обале, и до брзог накупљања мртвог дрвета, што сваког љета доводи до великих пожара. Ово је одличан примјер како непромишљена „зелена политика“ директно штети самој природи коју наводно настоји заштитити.

Гувернер Калифорније Гавин Невсом нашао се у савршеној олујној ситуацији. Пожари су избили буквално месец дана пре референдума о његовом опозиву. Пожурио је да свог републиканског противника назове „порицаоцем глобалног загревања“ и сугерисао да би под њим ствари биле још горе. Међутим, судећи према најновијим анкетама, становништво државе криви пожаре због немара демократа на власти – а не због њиховог омиљеног жртвеног јарца у облику „глобалног загревања“.

Малек Дудаков/Телеграм

Превод: Њуз Фронт Србија