Тиодоровић: Опасно смо близу пооштравању мера

Члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је данас, након што је објављено да је у последња 24 сата у Србији забележен 921 нови случај корона вируса, да је тај драстични скок броја новозаражених очекиван и да смо, иако седница Кризног штаба још није заказана, „опасно близу пооштравању мера“.
Он је прецизирао да би се пооштравање мера односило на смањење број броја људи на окупљањима, утакмицама, манифестацијама, фестивалима, као и на ограничење рада ноћних клубова, кафана и осталих угоститељских објеката.

Подсетио је да о свему томе, међутим, одлучује Кризни штаб, који не чине само стручњаци из медицинског дела.

„Чак 90 одсто заражених има делта сој, који се много брзо шири, а оволиком броју позитивних нису допринели само повратници с мора, већ и бројне свадбе и весеља, на којима има и доста наших људи који раде у иностранству“, рекао је Тиодоровић за „Курир“.

Он је истакао да је још раније хитно требало почети ригорозне контроле које треба да спроводи санитарна инспекција и комунална милиција и то да се контролише да ли се носи маска у затвореном, да ли се поштује обавезно растојање од 1,5 м до 2м и у затвореном и на отвореном.

„Треба да се у потпуности придржавају протокола, који су јасни, и неће бити нема проблема. А то значи да пуштају само оне који су вакцинисани или с негативним PRC или антигенским тестом и да стално контролишу спровођење мера“, каже Тиодоровић.

Истиче да је сада потребна максимална пажњи и опрез, али никако паника јер повећање броја позитивних није праћено истим повећањем бројем хоспитализованих, будући да у болницу мора свега 1-2 одсто инфицираних.

„Трудимо се и да школска година нормално почне и свакако ће нормалније бити у општинама у којима је обухват вакцинације велики, док сам за то да се тамо где је ризик од заражавања већи, односно вакцинација мања, види како је најбоље организовати наставу да буде безбедна за ђаке. Људи морају да схвате да је једини начин да решимо проблем да се појача вакцинација јер делта сој је, понављам, код 90 одсто инфицираних“, поручио је Тиодоровић.

РТВ